Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji traže odštetu

Bebi mjesecima zabunom davali hormone za ovulaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednogodišnja djevojčica iz Slovenije s upalom mokraćnih putova nekoliko je mjeseci umjesto antibiotikom 'liječena' hormonalnim pripravkom slična naziva, što je u nje izazvalo sekundarne znakove prerana spolnog razvoja.

Kako navode slovenski mediji, odvjetnici roditelja spomenute djevojčice uspjeli su se sudski nagoditi sa zdravstvenom ustanovom u Sloveniji i ljekarnom u Klagenfurtu o isplati odštete visina koje nije otkrivena, a prvotno su zahtijevali 20.000 eura zbog neprimjerena liječenja, zbog kojega bi sada petogodišnja djevojčica još mogla snositi zdravstvene posljedice.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

>> Beba pala sa zgrade u naručje prolaznika

Djevojčici je njezina pedijatrica zbog upale propisala antibiotik kojega tada nije bilo u slovenskim ljekarnama. Roditelji su zato otišli u Klagenfurt u susjednoj Austriji. Ondje joj je zabunom izdan hormonski pripravak koji se inače propisuje zrelim ženama za poticanje ovulacije.

Znakovi spolnog sazrijevanja

Nakon toga su se u djevojčice počeli javljati znaci prerana spolnog sazrijevanja. Osim austrijske ljekarne, koja je zabunom izdala pogrešan lijek, roditelji su tužili i slovensku pedijatricu koja im je, misleći da je riječ o pravom pripravku s drugim komercijalnim nazivom, i nakon kontrole savjetovala da djevojčica i dalje uzima pripravak.

Zabuna je otkrivena tek nakon endokrinološkog pregleda, a znaci neželjene hormonalne terapije u djevojčice su prestali kad je prestala uzimati lijek. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene