451880
451880
451880
451880
451880

Progovorila optužena pripadnica Nacionalsocijalističkog podzemlja

  • , 29.09.2016., 13:43
  • Autor:
  • komentara

Beate Zschäpe, članica Nacionalsocijalističkog podzemlja kojoj se sudi za ubojstva stranaca i bombaške napade, tvrdi da o tome ništa nije znala.

 
 
 
 
Beate Zschäpe (Foto: Matthias Schrader/dpa /DPA/PIXSELL)
Beate Zschäpe (Foto: Matthias Schrader/dpa /DPA/PIXSELL)

Na suđenju jedinoj preostaloj članici tzv. Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU), ekstremno desnoj organizaciji kojoj se predbacuju ubojstva i bombaški napadi upereni protiv građana stranog porijekla, u Münchenu se prvooptužena Beate Zschäpe po prvi put u četvrtak izravno obratila sudu izražavajući žaljenje zbog žrtava.

„Sredinom devedesetih sam se identificirala s nacionalsocijalističkim svjetonazorom. Ali nakon toga je ova identifikacija splasnula i danas je potpuno nestala“, izjavila je Beate Zschaepe u svojem prvom obraćanju sudu nakon više od 300 ročišta.

„Žalim zbog svog pogrešnog ponašanja“, rekla je Zschäpe.

Ona je izjavila kako nije imala saznanja o seriji ubojstava koje su ostali članovi NSU-a, Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt, počinili u razdoblju između 2000. i 2006. Oba pripadnika NSU-a su počinili samoubojstvo nakon što je policija 2011. otkrila njihovo skrovište.

„Osuđujem ono što su Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt učinili svojim žrtvama“, rekla je u četvrtak Zschäpe.

U seriji ubojstava ubijeno je 10 osoba, od čega su osmorica bili građani turskog porijekla te jedan grčkog. Deseta žrtva je bila jedna policajka. Sumnja se da su pripadnici NSU-a odgovorni i za podmetanje bombe u jednoj turskoj četvrti u Kölnu, bombaškom napadu na članove židovske zajednice u Düsseldorfu kao i brojne druge slučajeve podmetanja eksplozivnih naprava.

Državno odvjetništvo polazi od toga da su napade izvršili Mundlos i Böhnhardt, a Zschäpe je skrbila za logistiku. Vlastima je nepoznat i broj onih koji su aktivno podržavali rad NSU-a.

Suđenje Beate Zschäpe počelo je na proljeće 2013. i popraćeno je velikim zanimanjem medija. Otkrivanje NSU-a potaknulo je novu društvenu raspravu oko odnosa prema desnom ekstremizmu u Njemačkoj, a brojni propusti policije i istražitelja tijekom višegodišnje istrage izazvali su niz kritika na rad nadležnih službi nakon čega su brojni odgovorni bili prisiljeni dati ostavke. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se