Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UBOJSTVA I BOMBAŠKI NAPADI

Progovorila optužena pripadnica Nacionalsocijalističkog podzemlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beate Zschäpe, članica Nacionalsocijalističkog podzemlja kojoj se sudi za ubojstva stranaca i bombaške napade, tvrdi da o tome ništa nije znala.

Na suđenju jedinoj preostaloj članici tzv. Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU), ekstremno desnoj organizaciji kojoj se predbacuju ubojstva i bombaški napadi upereni protiv građana stranog porijekla, u Münchenu se prvooptužena Beate Zschäpe po prvi put u četvrtak izravno obratila sudu izražavajući žaljenje zbog žrtava.

„Sredinom devedesetih sam se identificirala s nacionalsocijalističkim svjetonazorom. Ali nakon toga je ova identifikacija splasnula i danas je potpuno nestala“, izjavila je Beate Zschaepe u svojem prvom obraćanju sudu nakon više od 300 ročišta.

„Žalim zbog svog pogrešnog ponašanja“, rekla je Zschäpe.

Ona je izjavila kako nije imala saznanja o seriji ubojstava koje su ostali članovi NSU-a, Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt, počinili u razdoblju između 2000. i 2006. Oba pripadnika NSU-a su počinili samoubojstvo nakon što je policija 2011. otkrila njihovo skrovište.

„Osuđujem ono što su Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt učinili svojim žrtvama“, rekla je u četvrtak Zschäpe.

U seriji ubojstava ubijeno je 10 osoba, od čega su osmorica bili građani turskog porijekla te jedan grčkog. Deseta žrtva je bila jedna policajka. Sumnja se da su pripadnici NSU-a odgovorni i za podmetanje bombe u jednoj turskoj četvrti u Kölnu, bombaškom napadu na članove židovske zajednice u Düsseldorfu kao i brojne druge slučajeve podmetanja eksplozivnih naprava.

Državno odvjetništvo polazi od toga da su napade izvršili Mundlos i Böhnhardt, a Zschäpe je skrbila za logistiku. Vlastima je nepoznat i broj onih koji su aktivno podržavali rad NSU-a.

Suđenje Beate Zschäpe počelo je na proljeće 2013. i popraćeno je velikim zanimanjem medija. Otkrivanje NSU-a potaknulo je novu društvenu raspravu oko odnosa prema desnom ekstremizmu u Njemačkoj, a brojni propusti policije i istražitelja tijekom višegodišnje istrage izazvali su niz kritika na rad nadležnih službi nakon čega su brojni odgovorni bili prisiljeni dati ostavke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene