Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljane prije nekoliko desetljeća

BBC se ispričao ženama koje je zlostavljao poznati voditelj Jimmy Savile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski BBC ispričao se ženama koje tvrde da ih je jedna od glavnih zvijezda te televizije seksualno zlostavljala prije više desetljeća.

U Britaniji se sve glasnije postavlja pitanje uloge i ponašanja BBC-a, televizije koju financira država. Svoj status zvijezde i uglednog humanitarca zloupotrijebio je Jimmy Savile, ekscentrični BBC-jev spiker koji je umro lani s 84 godine.

Savile je bio poznat po dugoj plavoj kosi, osebujnu karakteru i osobnosti 'većoj od života'. Volio je pušiti cigare, nositi trenirke i smišljati nove izraze od kojih su neki ušli i u rječnik.

Pročitajte i ovo Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba

Taj nekadašnji DJ vozio se Londonom u Rolls Royceu, a kraljica Elizabeta nagradila je njegov humanitarni rad 1990. godine titulom viteza. Kad je umro, pokopan je u trenirci, a pozlaćeni je lijes bio izložen u jednom hotelu.

>> Omiljeni voditelj optužen za silovanje djevojčica!

No, prošli je tjedan njegov ugled doveden u pitanje, jer je BBC-ju konkurentska kuća ITV prikazala dokumentarac o Savileovu seksualnom napastovanju niza žena. Stvar se uzburkala i počela su se postavljati za BBC neugodna pitanja o tome tko je što znao. U ponedjeljak je novi šef BBC-ja George Entwistle obećao da će kompanija u potpunosti surađivati s policijom u istrazi.

'Te su žene doživjele nešto grozno i zbog toga mi je istinski žao', rekao je, kao prva osoba iz BBC-a koja je izrazila žaljenje zbog navodnih događaja. 'Želio bih se u ime ove organizacije svakoj od njih ispričati zbog toga što su ovdje pretrpjele'.

Neke žene kažu da ih je Savile zlostavljao kad su imale tek 12 godina. Po njihovim riječima, na BBC-ju je u sedamdesetima i osamdesetima, u vrijeme najveće Savileove slave vladala kultura seksualnog zlostavljanja. Neke su djevojke čak napadnute u prostorijama BBC-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene