Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Industrija ugljena

"Bosanski tihi ubojica": BiH ima najzagađeniji zrak nakon Sjeverne Koreje

Zagađenje kod Tuzle (Foto: AFP)
Zagađenje kod Tuzle (Foto: AFP) Foto: Afp
Bosna i Hercegovina druga je najzageđenija zemlja na svijetu, odmah iza Sjeverne Koreje, po kvaliteti zraka, objavio je BBC.

Nakon što su Sjedinjene Države istupile iz Pariškog sporazuma, Europska unija odlučila je postati predvodnik u snižavanju emisije ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva. No, neke zemlje istočne Europe koje se žele pridružiti EU-u imaju ozbiljnih problema sa zagađenjem zraka. Mnoge od njih vraćaju se na ugljen kao pogonsko gorivo kako ne bi ovisile o skupljem uvoznom plinu iz Rusije.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepovoljni meteorološki uvjeti ''Ne izlazite van'': Nova preporuka u susjednoj zemlji, organiziraju izlete na čisti zrak Ibrahim Kalesić: Najstariji padobranac u Europi - 4 Najstariji u Europi U pet dana 21 skok padobranom - ništa novo za ovog 88-godišnjaka: "Mnogi se čude... senzacija!"

U BiH visoke razine zagađenja uzbunile su lokalno stanovništvo, piše BBC koji je objavo i videoprilog: "Bosanski tihi ubojica: Industrija ugljena".

U tekstu se posebno ističe primjer Tuzle u kojoj se godišnje spaljuje oko tri milijuna tona ugljena. U tom procesu također nastaju i zagađene, toksične otpadne vode koje se ispuštaju u prirodu.

„Kada navečer otvorite prozor, čujete kašalj ljudi, čujete kako jauču od bolova“, priča u BBC-jevu videu Goran Stojak, mještanin Divkovića, sela pored Tuzle, u kojem, kaže, nikog uskoro više neće biti.

„Bit će to mjesto duhova. Zagađenje je toliko jako da je nesnošljivo. Zimi se ne može otvoriti prozore čak 10, 15 dana. Smrad toliko osjetiš kako ti u grlu čestice udaraju“, priča Stojak koji se boji za zdravlje svoje obitelji, osobito djece jer mu je otac umro od raka pluća.

"Znam da će se isto, prije ili kasnije, dogoditi i meni," zaključio je ovaj uplašeni mještanin.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene