Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autorska prava

Bavarci žele Britancu zabraniti objavu Hitlerovog 'Mein Kampfa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bavarske vlasti priopćile su da traže pravna sredstva kako bi spriječile jednog britanskog izdavača u objavi odlomaka iz knjige Adolfa Hitlera 'Mein Kampf' u Nemačkoj.

Ministarstvo financija priopćilo je danas da bi planovi izdavača o izdavanju tri segmenta od po 16 stranica, s komentarima, mogli narušiti autorska prava na knjigu. U priopćenju se navodi da su dijelovi previše dugi da bi se smatrali odlomcima koji ne podliježu autorskim pravima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Služi za edukaciju ZLOGLASNI MANIFEST OPET NA POLICAMA 'Najgora knjiga koju smo ikada imali' Slika nije dostupna Istekla prava NAKON 70 GODINA Od danas najkontroverznija knjiga u slobodnoj prodaji

>> Hitlerov stalak za pisaći pribor prodan za 310.000 eura

Izdavač Peter Maggie rekao je AP-u da će on i pored toga objaviti odlomke u svojem tjedniku Zeitungszeugen, koji objavljuje strane iz nacističkih listova sa stručnim komentarima. 'Mein Kampf' nije zabranjen u Njemačkoj, ali je Bavarska je uzela vlasništvo na autorska prava da bi spriječila da se Hitlerovi memoari objave u velikim količinama.

Hitler je memoare napisao poslije propalog puča 1923. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj. U njima on izlaže svoju ideologiju i antisemitska osjećanja. Poslije Drugog svjetskog rata saveznici su autorska prava dali Bavarskoj i ona prestaju 2015. godine, 70 godina nakon Hitlerove smrti.

Maggie smatra kako će šira javnost objavljivanjem odlomaka uz komentare imati bolji uvid u Hitlerov tekst. S njim se slaže i njemačko Centralno vijeće Židova koje je priopćilo da je knjiga svakako već znatno dostupna na internetu i da reizdanja mogu pomoći u njenoj 'demistifikaciji'. Međutim američka grupa Židova je danas nazvala planove izdavača 'moralnom uvredom' i pokušajem komercijalizacije.

Maggie je naveo i da su njegovi planovi 'iskren pokušaj da se napravi nešto važno i nužno'. 'Problem s ovom knjigom u Nemačkoj je taj što nije dostupna i to je doprinijelo auri misterije oko nje. Ako uperite jako svijetlo na nju, kako bi ljudi mogli vidjeti njenu strukturu i analize, mislim da ćete demistificirati njenu auru i tabu koji postoji', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene