Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nije osudila nasilje gerilaca

Batasuna poziva na mirovne razgovore u Španjolskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska Batasuna pozvala je na razgovore između oružanog dijela baskijskih separatista i španjolske vlade a na temelju načela korištenih u sjevernoirskom mirovnom procesu.

Politička organizacija baskijskih separatista, međutim, nije osudila nasilje gerilaca što se do sada pokazalo glavnom smetnjom svim mirovnim incijativama sa španjolskom vladom i oporbenim strankama. To je također razlog zašto je Batasuna, koja traži neovisnost za španjolsku regiju Baskiju, izvan zakona. ‘Treba se uspostaviti proces pregovora između ETA-e i španjolske države o demilitarizaciji zemlje i osloboditi sve političke zatvorenike’, stoji u izjavi Batasune.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Izjava kaže da se razgovore mora održati u ozračju ‘potpunom lišenom’ nasilja po načelima mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj koje je vodio senator George Mitchell iz SAD-a. U tom su se slučaju sve strane dogovorile koristiti isključivo mirnodopska sredstva u pregovorima i ići za potpunim razoružanjem paravojnih skupina. Batasuna, međutim, nije navela ima li prešutnu ili izričitu potporu ETA-e u ovoj novoj inicijativi. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene