Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Baski pravo na odcjepljenje traže na sudu u Strasbourgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska Vlada žalit će se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu na presudu španjolskog Ustavnog suda koji je blokirao Baskima pravo na referendum o samoodređenju, objavio je premijer pokrajinske Vlade Juan Jose Ibarretxe.

Ustavni sud Kraljevine Španjolske presudio je u četvrtak da pokrajinska Vlada ne može održati planirani referendum o pravu Baska na samoodređenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spikom na spiku Yukos tuži Rusiju za 100 milijardi dolara Slika nije dostupna Traži se da se utvrdi odgovornost države Slučaj Jagode i Ivice i na Europskom sudu

Baskijska Vlada poštuje odluku Ustavnog suda, no smatra ju nedemokratskom, rekao je Ibarretxe.

Baskijski parlament prihvatio je odluku da se referendum o pravu na samoodređenje održi 25. listopada, na što se središnja Vlada u Madridu žalila Ustavnom sudu.

Referendum bi bio neustavan jer samo Vlada Kraljevine Španjolske ima pravo raspisati plebiscit, odlučio je Ustavni sud.

Prevladali su "politički razlozi" nad pravosudnima, ocijenio je Ibarretxe.

Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu bit će podnesena 23. rujna tužba protiv Španjolske za kršenje prava na slobodu izražavanja i političkog djelovanja Baska.

Tužbu ne može podnijeti baskijska Vlada, pa će to će učiniti baskijske nacionalističke stranke, kojih je većina u toj vladi.

Vlada u Madridu strahuje da bi referendum Baskiju, bogatu i razvijenu pokrajinu s 2,1 milijun stanovnika, koja već ima široku autonomiju, ohrabrio na odcjepljenje od Španjolske.

Baskijci pak misle da bi referendum pomogao da se u ropotarnicu povijesti baci i blokira teroristička organizacija ETA koja je u 40-ak godina ubila više od 800 ljudi u oružanoj borbi za neovisnu državu Baskiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene