Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siguran u euro

'Europa će osnažena izaći iz krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da će Europa osnažena izaći iz krize koja je zahvatila eurozonu i rekao kako je potpuno siguran da će euro preživjeti.

'Mislim da će Europa osnažena izaći iz ove krize budući da su svi u Europi, ljevica i desnica, suglasni da nam trebaju strukturne reforme kako bismo bili konkurentniji', rekao je u ponedjeljak navečer u Australiji, u prigodi prvog službenog posjeta toj zemlji.

'Idemo naprijed zahvaljujući boljoj povezanosti eurozone, a istodobno danas u Europi postoji konsenzus o potrebi promicanja (iste) proračunske konsolidacije i strukturnih reforma koje su nužne našim konkurentima', dodao je predsjednik Komisije.

Premda je euro u ovom času oslabljen, Jose Manuel Barroso misli da nije ugrožen zbog dužničke krize u eurozoni. 'Potpuno sam siguran da će euro preživjeti', rekao je za australsku televiziju. 'Sve zemlje eurozone svesrdno rade na financijskoj stabilnosti u eurozoni. I zato euro ostaje veoma stabilna i jaka valuta', dodao je.

Barroso je usto izrazio optimizam glede njemačke pomoći Grčkoj radi uravnoteženja proračuna potonje. 'Njemački porezni obveznici i njemački puk općenito su izrazito proeuropski orijentirani', istaknuo je. 'Ustavni sudovi zemalja članica eurozone su neovisni, ali ne očekujem neku pravnu zapreku u provedbi nečega što nam je potrebno za integraciju'.

Njemački ustavni sud će u srijedu dati svoje mišljenje, koje javnost s nestrpljenjem očekuje, o pomoći koju je Berlin davao Grčkoj i o osnutku europskog fonda za pomoć. Njemačka je najveći kreditor Grčke u eurozoni. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene