Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investicija od 3 milijarde dolara

Barak predlaže tunel između Pojasa Gaze i Zapadne obale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar obrane Ehud Barak, govoreći na predizbornom skupu uoči izbora 10. veljače, predložio je povezivanje Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom tunelom preko izraelskog teritorija.

Ideja povezivanja dvaju palestinskih područja već se pojavljivala u prošlosti, no propala je zajedno s mirovnim pregovorima pod američkim posredništvom. U govoru pred studentima na jugu Izraela, Barak je rekao da će, ako bude izabran za premijera, poduprijeti ideju stvaranja dviju država, izraelske i palestinske. Upitan kako bi Gaza, enklava s 1,5 milijun Palestinaca i odvojena od Zapadne obale, mogla biti dijelom palestinske države, Barak je rekao da bi ih se moglo povezati podzemnim tunelom.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

>> Hamas pristaje na uvjetno, jednogodišnje primirje za Gazu

'Najbolji način za to je tunel koji bi bio pod izraelskim suverenitetom, ali bi ga Palestinci koristili posve slobodno i neometano' rekao je Barack. Predložio je najkraću rutu tunela od oko 48 kilometara koji bi se prostirao od grada Beit Hanouna u Gazi do Dure, blizu Hebrona, na Zapadnoj obali, gdje živi još tri milijuna Palestinaca. Procijenio je da bi izgradnja tunela mogla koštati između dvije i tri milijarde dolara, no nije rekao tko bi i pod kojim uvjetima to trebao platiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene