457327
457327
457327
457327
457327

Barack Obama umiruje Europu

  • , 16.11.2016., 16:28
  • Autor:
  • komentara

Američki predsjednik u odlasku Barack Obama pokušao je u srijedu, tijekom posjeta Grčkoj, uvjeriti europske elite da njegov nasljednik, desni populist Donald Trump, nije prijetnja za demokraciju.

 
 
 
 
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)

"Idući američki predsjednik i ja potpuno smo različiti ... ali američka demokracija je veća od bilo koga", rekao je Barack Obama u govoru u Ateni, govoreći o Trumpu, koji će dužnost preuzeti 20. siječnja sljedeće godine.

"Moja administracija učinit će sve što može kako bi prijenos vlasti protekao glatko", kazao je, istaknuvši da "tako mora biti u demokraciji".

Obama je posjet Grčkoj, u sklopu oproštajne turneje Europom, iskoristio kako bi je pohvalio kao kolijevku demokracije.

"Došao sam ovamo zahvalan za sve što je Grčka, ova mala ali ipak velika zemlja, dala čovječanstvu kroz povijest", rekao je u govoru održanom nakon posjeta atenskoj Akropoli.

Priznao je da demokracija "može biti spora" i da to može biti "frustrirajuće, teško i ružno", ali i istaknuo da je u konačnici to ipak "bolje od alternativa".

Iako su demokrati izgubili izbore, Obama je naglasio važnost slobodnih i pravednih izbora "jer građani moraju moći izabrati svoje vođe, čak i ako vaš kandidat uvijek ne pobijedi".

Obama je također izrazio potporu SAD-a Grčkoj u gospodarskoj krizi.

Obama turneju nastavlja posjetom Berlinu kasnije u srijedu. U četvrtak bi se trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u petak nazočiti sastanku s njome i drugim europskim čelnicima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se