Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama upozorava

"Trumpovim izborom na kocki bi bila sudbina SAD-a i svijeta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U završnici utrke za predsjednika SAD-a protivnici se ne štede. Barack Obama poziva birače da glasaju za Hillary Clinton tvrdeći da je Donald Trump prijetnja i da bi njegovim izborom na kocki bila sudbina SAD-a i svijeta.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak demokrate svih etničkih pripadnosti da izađu na izbore i daju glas Hillary Clinton, upozorivši da su na kocki sudbina SAD-a i svijeta.

Pročitajte i ovo Donald Trump sve je bliže republikanskoj nominaciji za predsjednika SAD-a Uskoro revanš s Bidenom? Trump sve bliže predsjedničkoj nominaciji: Upisao je još jednu pobjedu Donald Trump Još jedna u nizu Trump osuđen na višemilijunsku kaznu: Lažirao vrijednost svojih tvrtki

Na skupu u Sjevernoj Karolini istaknuo je da je republikanski protukandidat Donald Trump prijetnja teško stečenim građanskim slobodama.

Trump mu je uzvratio da bi trebao prestati agitirati za Clinton i usredotočiti se na vođenje zemlje. "Nitko ne želi još četiri godine Obame", izjavio je Trump pristašama u Pensacoli na Floridi. Dodao je da je Clinton posljednjih dana "nije baš svoja".

"Sudbina republike na vašim je leđima", istaknuo je Obama simpatizerima demokrata u Chapel Hillu, u ključnoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini.

"Ja nisam na kocki, ali reći ću vam što jest - poštenje, uljuđenost, pravda, napredak, na kocki je naša demokracija", rekao je predsjednik.

U završnici još uvijek neizvjesnih američkih izbora bespoštedna borba Hillary Clinton i Donalda Trumpa dodatno se zaoštrila nakon žestokih osobnih napada i stalnih optužbi za nesposobnost.

Republikanski kandidat je u srijedu ponovo zapucao iz svog raspoloživog oružja, šest dana prije izbora: njegova demokratska suparnica mogla bi potaknuti "treći svjetski rat" uđe li u Bijelu kuću i kriva je jer je dopustila da u Sjedinjene Države uđu "najopasniji i najagresivniji ilegalci" dok je bila na dužnosti državne tajnice, upozorio je.

"Nema zdravog razuma i nikakve intuicije", istaknuo je Trump u ključnoj saveznoj državi Floridi kojom će tijekom dana proći uzduž i poprijeko i gdje će na predizbornim skupovima po svoj prilici opet pozvati da se Clinton strpa "iza rešetaka".

Njegov predizborni stožer je zadao ton optuživši u srijedu Clinton da je "interese svog novčanika (...) uvijek stavljala ispred interesa Amerikanaca".

Nakon napada na njezinu čestitost koji traju mjesecima, i demokratska kandidatkinja je odlučila uzvratiti udarce dok joj popularnost u anketama pada nakon neočekivanog pokretanja istrage o njezinoj elektroničkoj pošti u petak.

Trump je "pokazao da nema osobine ni sposobnosti da bude predsjednik", rekla je u utorak Clinton koja u 69. želi postati prva američka predsjednica.

Ovakvo nezdravo ozračje kakvo još nije viđeno u predizbornim utrkama u SAD-u, postalo je još napetije nakon nejasne uloge FBI-a i niza otkrića u medijima i na mrežnoj stranici WikiLeaksa.

Demokratski tabor danas optužuje direktora FBI-a Jamesa Comeyja, koji je pokrenuo istragu o privatnom serveru Clinton dok je bila državna tajnica (2009 - 2013), da prešućuje Trumpove eventualne "veze" s Rusijom.

Yahoo News je pak 'iskopao' videosnimku iz 1988. koja, čini se, otkriva stanovitu povezanost Donalda Trumpa i poznatog mafijaša Roberta LiButtija.

Ankete i dalje daju prednost Clinton, ali njihov prosjek koji je utvrdila mrežna stranica Real Clear Politics smješta demokratsku kandidatkinju tek 1,7 postotna boda ispred njezina suparnika s 47 posto potpore naspram njegovih 45,3 posto na nacionalnoj razini.

Nova anketa provedena za ABC News objavljena u srijedu daje i jednom i drugom kandidatu jednake izglede, 46 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene