Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promicanje agende o klimi

IZNAD ARKTIČKOG KRUGA Obama će posjetiti glečer i 'prijestolnicu lososa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči međunarodnog summita o klimi u Parizu ove jeseni, predsjednik Barack Obama koji sljedeći tjedan počinje promidžbu svoje agende o klimi, biti će prvi američki predsjednik koji će posjetiti područje iznad Arktičkog kruga.

Barack Obama će se sastati s guvernerom Aljaske Billom Walkerom, uputiti na planinarsku turu na glečer kod Sewarda te posjetiti ribare u Dillighamu, poznatom kao svjetska "prijestolnica lososa".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'dva velika izazova' IZAZOV KOJI JE POTREBNO RIJEŠITI Iskrsnula neslaganja sjevera i juga Slika nije dostupna Samo doplovili PRATE GA? Obama na Aljasci - kineski ratni brodovi u Beringovom moru

Obamin posjet Kotzebueu u srijedu dio je posjete Aljasci gdje će govoriti na međunarodnoj konferenciji arktičkih naroda koju sponzorira State Department. Obama je u subotu kazao da je najsjevernija američka savezna država "poziv na buđenje" o klimatskim promjenama te potvrdio da će sa običnim žiteljima Aljaske iz prve ruke saznati o posljedicama klimatskih promjena koje već osjećaju.

MILJENIK DEMOKRATA Joea Bidena vole u stanci, no među velikima nema potporu

"To je stvarno tako. To se upravo sada događa našim američkim sugrađanima", kazao je Obama. "Kada bi neka zemlja zaprijetila da će izbrisati jedan američki grad, mi bismo učinili sve u našoj moći da se obranimo. Klimatske promjene predstavljaju istu prijetnju, baš sada", dodao je Obama.

Predsjednikov savjetnik za klimatsku problematiku Brian Deese je rekao da je posjet dogovoren kako bi se pokazao da su "posljedice klimatskih promjena u blizini i iznad Arktičkog kruga posebice izražene". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene