Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 000 trupa za nadzor prosvjeda

Bangladeš: Privedeno 650 osoba kao prevencija prosvjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prometnice su puste, prometne linije prema glavnom gradu prekinute, a škole i trgovine zatvorene.

Iako je za danas najavljen veliki anti-vladin prosvjed u Bangladešu u kojem se poziva na prijevremene izbore i ostavku premijerke Sheikh Hasin, policija je već jučer djelovala 'preventivno'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

Privedena je 651 osoba, uglavnom članovi opozicije i istaknutiji politički aktivisti. Oko 15,000 trupa policije, vojske, granične patrole dovedeno su danas u glavni grad Dhaka kako bi nadzirali prosvjed donosi advance.hr.

Škole i trgovine su zatvoreni, a prometnice koje vode prema glavnom gradu gotovo su potpuno puste, prenose lokalni mediji. Prekinute su sve autobusne i brodske linije koje bi mogle voditi u glavni grad, kako potencijalni prosvjednici ne bi stigli iz ruralnih sredina.

Policija negira da je sudjelovala u bilo kakvom organiziranom politički motiviranom privođenju. Glasnogovornik policije u glavnom gradu Dhaki, Monirul Islam, rekao kako su ovo 'regularna uhićenja i nemaju nikakve veze s najavljenim opozicijskim prosvjedima'.

Na vlasti u Bangladešu nalazi se premijerka Sheikh Hasin koja je na toj poziciji od 2009. Već je jednom bila premijerka, u periodu 1996-2001. Još od 1981. predsjednica je jedna od najvećih stranaka u zemlji, 'Bangladeške Awami Lige'.

Za vrijeme njene vladavine organizacija Transparency International službeno je deklarirala Bangladeš kao najkorumpiraniju zemlju na svijetu. Povodom današnjih najavljenih prosvjeda rekla je kako strahuje da ne dođe do 'anarhije'.

Politički konflikti u Bangladešu nerijetko završavaju uličnim borbama. Prošli veliki sukob između rivalskih političkih stranaka dogodio se 2006. kada je u sukobima ubijeno nekoliko osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene