Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šri Lanka

Ban Ki-moon: Spriječite krvavi završni obračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ponovo je pozvao da se čim prije prekine sukob na Šri Lanki i da se pronađe mirno rješenje.

'UN žali zbog sve većeg broja stradalih civila koji su već nekoliko dana u okruženju zbog žestokih borba između vlade i pobunjenika LTTE-a (Tigrovi za oslobođenje tamilskog Eelama)', rekao je novinarima. Svjetska organizacija će 'odlučno poduprijeti prekid sukoba kako bi se omogućila evakuacija civila koji pokušavaju umaći sukobu', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šri Lanka Pobunjenici ostali bez oba zrakoplova Slika nije dostupna UNICEF odlučio reagirati Tamilski tigrovi novače sve više djece u svoje redove

>> Pobunjenici ostali bez oba zrakoplova

>> Šri Lanka: Ubijeno 120 pobunjenika i 25 vojnika

'Nužno je odmah prekinuti sukob kako bi se spriječili novi nepotrebni ljudski gubitci i razaranje društva na Šri Lanki. UN ponovo poziva sve strane da se ozbiljno založe za političku raspravu i prekid sukoba', kazao je Ban. Ovih dana su se zaredali pozivi na prekid neprijateljstva između obiju strana i na zaustavljanje nasilja nad civilima.

>> Tamilski pobunjenici bombardirali centralu Colomba

>> U sukobima poginulo 27 tamilskih pobunjenika i tri vojnika

Banov pomoćnik za humanitarna pitanja John Holmes zatražio je u subotu od Šri Lanke i tamilskih pobunjenika da spriječe 'krvav završni obračun', izražavajući zabrinutost za desetke tisuća civila koji su ostali u okruženju u području sukoba. Kako navodi Šri Lanka, oko 42.000 tamilskih civila napustilo je područje sukoba, ali je ostalo još 70.000 stanovnika kojima se pobunjenici koriste kao 'živim štitom'.

Vladine postrojbe u posljednjem uporištu Tamilskih tigrova

Vladine postrojbe ušle su nakon teških borbi u posljednje pobunjeničko uporište na sjeveru Šri Lanke, priopćili su vojni dužnosnici. Vladine snage ušle su u Pudukudirippi, 385 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada, gdje utvrđuju svoje položaje. Vojska tvrdi da su Oslobodilački tigrovi tamilskog Eelama (LTTE) u borbama u ponedjeljak pretrpjeli velike žrtve, te je također zaplijenjena velika količina oružja.

LTTE je pozvao na primirje, ali odbija predati naoružanje. Glasnogovornik vojske Keheliya Rambukwella je prijedlog ocijenio 'urnebesnim', aludirajući na pismo koje je P. Nadesan, vođa političkog krila Tamilskih tigrova, poslao Ujedinjenim narodima i međunarodnim promatračima iz SAD-a, Norveške, Japana i Europske unije.š

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene