Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ban Ki-Moon obećao potporu Libanonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon obećao je u subotu da će UN nastaviti pružati potporu Libanonu i njegovu narodu.

"Nadam se da će mir kojemu svjedočim na terenu nastaviti, kao i tijesna suradnja libanonske vojske i snaga UN-a na jugu Libanona", rekao je Ban na smotri UNIFIL-ovih snaga u južnom Libanonu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na samitu u Parizu - 3 Vojna pomoć Andrej Plenković iz Pariza: "Svoje jedinstveno ratno iskustvo želimo prenijeti Ukrajincima" napad Izraela na Libanon krvavi sukob Izrael žestoko napao Libanon, ubijena žena i njezino dvoje djece, Hezbolah poručio: "Ovo neće proći bez odgovora"

Ban je stigao helikopterom iz Nikozije gdje je sjedište UN-ovih
prijelaznih snaga u južnom Libanonu (UNIFIL), a u Libanonu su ga službeno dočekali predstavnici mirovnih snaga.

Glavni tajnik UN-a održao je dug sastanak s trenutačnim glavnim zapovjednikom mirovnih snaga, talijanskim generalom Claudiom Cracianom.

Od završetka izraelskoga 33-dnevnog rata s Libanonom, a u skladu s UN-ovom rezolucijom broj 1701 od 14. kolovoza 2006., snage UN-a pojačane su se 12.997 ljudi iz 30 zemalja.
Libanonsko-izraelsku granicu sada nadgledaju UN-ove snage i oko petnaest tisuća libanonskih vojnika.

"Postoje neki izazovi i potencijalne prijetnje, ali stanje je
prilično mirno", rekao je Ban u južnom Libanonu.

Tijekom svoga posjeta UN-ovim snagama Ban je ponovio kako UN ima podatke o krijumčarenju oružja iz Sirije preko libanonske granice, a "radi destabiliziranja libanonske vlade".

"Još me zabrinjavaju ti podaci o krijumčarenju oružja", rekao je.

U petak je libanonski premijer Fuad Siniora izjavio kako libanonska vojska nastoji spriječiti svako krijumčarenje oružja u Libanon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene