Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70. obljetnica

'CIJELI IH SVIJET SIMPATIZIRA' Glavni tajnik UN-a opravdava odlazak na kinesku vojnu paradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska državna novinska agencija Xinhua u subotu je objavila da je glavni tajnik UN Ban Ki-moon branio svoj odlazak u Peking idućeg tjedna kako bi nazočio vojnoj paradi u znak obilježavanja završetka 2. svjetskog rata nakon zabrinutosti koju je izrazio Japan.

Tisuće kineskih vojnika proći će u svečanom mimohodu Pekingom u četvrtak u povodu 70. obljetnice završetka rata, a paradi će nazočiti kineski predsjednik Xi Jinping i visoki dužnosnici iz svijeta poput ruskog predsjednika Vladimira Putina. Većina zapadnih političara zahvalila se na pozivu, jednako kao i japanski premijer Shinzo Abe.

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe Zajednička suradnja SAD, Južna Koreja i Japan osudili agresivno i opasno ponašanje Kine: "Nezakonito prisvaja morski teritorij" Ilustracija Otkazani letovi i vlakovi VIDEO Strašne oluje haraju Azijom: U Južnoj Koreji evakuirano više od 14.000 ljudi

"Svi priznaju doprinos Kine i žrtve koje je podnijela u Drugom svjetskom ratu, Cijeli svijet je cijeni i simpatizira zbog muke koju je pretrpjela", rekao je Ban za kineske medije, kako je prenijela Xinhua.

Japanski mediji prenijeli su da je japansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo "snažno nezadovoljstvo" Banovim odlaskom u Peking. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene