Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj opravdanja

Ban: Iran sam posjetio da bi potaknuo promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokušao je opravdati svoj kontroverzni posjet Iranu, kazavši kako je ovotjedno putovanje iskoristio da bi potaknuo promjene, utjecao na poboljšanje ljudskih prava i transparentnost Teherana, kada je riječ o nuklearnom programu zemlje.

"Vjerujem u moć diplomacije, vjerujem u dijalog među ljudima, ali i u angažman na određenim ciljevima. Upravo sam se tome posvetio tijekom svojeg posjeta Teheranu", rekao je Ban u zračnoj luci Dubai, prije nastavka leta za UN-ovo sjedište u New Yorku.

Priznao je da nije zadovoljan sa svim odgovorima iranskih vođa s kojima je tijekom tjedna razgovarao, no odbacio je optužbe SAD-a i Izraela prema kojima je nesvjesno pomogao Teheranu sudjelovavši u radu summita nesvrstanih, koji su Iranci iskoristili da bi popravili svoj diplomatski image.

"Mislim da nije riječ ni o čemu kontroverznom. Kao glavni tajnik UN-a smijem se angažirati na suradnji i pomoći svim zemljama članicama organizacije", rekao je Ban.

Tijekom prvoga posjeta UN-ova glavnog tajnika Iranu, a nakon posjeta toj zemlji njegova prethodnika prije šest godina, Ban je prisustvovao summitu Pokreta nesvrstanih, koji čini 120 država članica, uglavnom zemalja u razvoju. Među njima su bili i najviši dužnosnici i ministri sirijske vlade koji su, kako je rekao Ban, obećali da će razmotriti njegov zahtjev za boljim pristupom međunarodnim humanitarnim radnicima koji se ondje nalaze.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene