Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature do 40 stupnjeva

Balkanski poluotok pogodio toplinski udar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature na Balkanskom poluotoku su već sada dosegnule gotovo 40 stupnjeva.

U Grčkoj su ljetne žege stigle mnogo ranije nego prošlih godina i živa u termometru se u pojedinim mjestima proteklog vikenda penjala do gotovo 40 stupnjeva Celzijevih. Mnogi Grci već danima spas traže na plažama. Prema izvještajima agencija, u Ateni će danas biti 37 stupnjeva, a na sjeveru, u Solunu, bit će 'hladnije' samo dva stupnja. U Grčkoj se nadaju da se neće već sada morati suočiti s katastrofalnim požarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrućine i sparine Vrh toplinskog vala: U Rijeci izmjerena 42 stupnja! Slika nije dostupna Vruće i sparno Vrh toplinskog vala: U Senju rano jutros 30 stupnjeva!

>> Toplinski udar uzeo prvu žrtvu u Hrvatskoj

Toplinski udar pogodio je Makedoniju i Bugarsku. U Skoplju je danas 37, a u Sofiji 35 stupnjeva. Najtopliji grad u Bugarskoj je Plovdiv, gdje se živa u termometru približila 40. stupnju.

Afričke vrućine pogodile su i Rumunjsku gdje vlasti poduzimaju mjere opreza, pošto se mnogi građani suočavaju sa problemima. Već dva dana temperature se kreću do 37 stupnjeva, a najteže su pogođeni sjeveroistočni dijelovi zemlje.

Toplinski val je stigao i u Tursku gdje turisti koji su stigli u Izmir i Bodrum uživaju na temperaturi od 35 stupnjeva. Vrućine nisu zaobišle niti Istanbul gde se danas očekuje 30 stupnjeva. Prema najavama meteorologa, temperature će na Balkanu početi padati sredinom tjedna, ali će i dalje biti visoke za ovo doba godine - oko 30 stupnjeva Celzijevih.

U Hrvatskoj osvježenje sredinom tjedna

Ako želite malo osvježenja, najbolje je da odete u Skandinaviju jer dok se jug Europe guši u tropskim vrućnama, na sjeveru kontinenta kao da su tek izašli iz zime. Najviša temperatura u Helsinkiju, Oslu i Stockholmu danas će biti 16 stupnjeva, Londonu i Kopenhagenu 18, a Berlinu i Varšavi 19 stupnjeva.

U Hrvatskoj bi pak tijekom ovog tjedna napokon trebalo nastupiti osvježenje te se očekuje pad temperature za čak deset stupnjeva. Nad većim dijelom Hrvatske tijekom tjedna će se nadviti oblaci a prve veće kiše se očekuju u srijedu.

Sunce će se kratko ukazati u petak, da bi nas idućeg vikenda dočekale dnevne temperature od tek 20 stupnjeva pa se možemo nadati da će barem nadolazeći praznici biti sunčaniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene