456424
456424
456424
456424
456424

Izetbegović: ''Hrvatica je pokrenula cijeli postupak uhićenja u Orašju''

  • , 08.11.2016., 18:26
  • Autor:
  • komentara

Uhićenja u Orašju provedena su "nesretno i nespretno", nije se vodilo računa o političkom aspektu, političari nisu imali o tome informacije i da su ih imali bilo bi drugačije, ali političari ne bi smjeli utjecati na pravosuđe te u tome nema sudjelovanja bošnjačke politike, izjavio je u utorak u Bruxellesu predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 
 
 
 
Bakir Izetbegović (Foto: AFP)
Bakir Izetbegović (Foto: AFP)

"Postoji teza da se to napravilo namjerno, ali da je bilo političkog utjecaja ne bi se tako dogodilo jer mi smo izrazito zainteresirani za dobre odnose s Hrvatskom. Mi Hrvatsku vidimo kao našeg glavnog partnera, kao najbitnijeg susjeda. Da se moglo, kao što se ne može utjecati na rad tužiteljstva, to se ne bi dogodilo. Dakle, to je nesretna koincidencija da se, na dan kada se Hrvati prisjećaju svojih mrtvih i kada ni na koji način ne treba uznemiravati narod, uhiti deset ljudi u Orašju, branitelja. Međutim, mi ne utječemo na rad tužiteljstvo i sudova i nemamo informacije što oni namjeravaju raditi", rekao je Izetbegović koji je u utorak sudjelovao na sastanku Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

"Naročito je začuđujuće adresiranje problema na bošnjačku politiku koju ja predstavljam. Vršiteljica dužnosti nedavno smijenjenog tužitelja koji je bio Bošnjak, jest Hrvatica, ona je pokrenula čitav postupak, uhićenje je provela SIPA, kojoj je na čelu Srbin. Radi se o zločinima koje su eventualno počinili Hrvati u odnosu na Srbe, dakle tu Bošnjaka ni na koji način nema, tako da se nepotrebno daje takva dimenzija", rekao je Izetbegović.

"Ovaj ispad koji se dogodio ne bi trebao utjecati na odnose Hrvatske i BiH, Hrvatska je naš lobist na europskom putu. Mislim da ćemo ovu nenamjernu distrakciju prevladati i da ćemo nastaviti surađivati sve bolje i bolje", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je o uhićenjima u Orašju govorio u odgovorima na pitanja hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, Joze Radoša i Marijane Petir, koji su ukazivali na mogućnost političkih manipulacija u tom slučaju. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici nacionalnih parlamenata država članica, među njima i Hrvatskog sabora – predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i član odbora Tomislav Saucha.

Izetbegović je u svom istupu govorio o putu BiH prema Europskoj uniji, istaknuo da je u posljednjih 18 mjeseci nakon dugogodišnjeg zastoja napravljen veliki napredak i to zahvaljajući promjeni pristupa EU-a, koja više ne traži da se prvo riješi ustavna pitanja oko kojih nema suglasnosti, nego da se to ostavi za kasnije, a da se najprije rješavaju socijalno-ekonomska pitanja.

Što se tiče provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, Izetbegović je rekao da bi to trebalo uključiti u pregovaračka poglavlja, a ne postavljati kao uvjet prije otvaranja pregovora o članstvu u EU-u.

Istaknuo je da se pitanje izbora hrvatskog člana predsjedništva BiH ne može riješiti kroz izborni zakon nego ustavnim promjenama kroz provedbu presude Sejdić-Finci.

Izetbegović je govorio o negativnom utjecaju Rusije na stanje u BiH i pri tome pohvalio srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. "Drago mi je da gospodin Vučić ne igra tu igru tako da nemamo osovinu Moskva-Beograd-Banja Luka. Gospodina Vučića svakako treba podržati", rekao je Izetbegović. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se