Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tenzije

Bagdad: U valu napada ubijene najmanje 33 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 33 osobe ubijene su a 245 ih je ozlijeđeno u valu napada u srijedu u Bagdadu i dva grada na sjeveru Iraka zbog svađa središnje vlade i autonomnog područja Kurdistana.

To novo nasilje moglo bi još više naglasiti tenzije između šijitskog premijera Nurija al-Malikija i njegovih sunitskih osporavatelja, koji su pokrenuli prosvjede prije tri tjedna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Val nasilja u Bagdadu VIDEO: Napad na stambene zgrade, najmanje 45 mrtvih Slika nije dostupna Koordinirani bombaški napad Bagdad: 36 mrtvih u 3 eksplozije

U Kirkouku i Tuz Kurmatuu, naseljenima Arapima, Kurdima i Turkmencima, u tri napada na kurdske stranke ubijene su najmanje 24 osobe.

Oba grada dio su pojasa teritorija na koje pravo polaže savezna vlada i irački Kurdistan.

Za brojne diplomate i čelnike, te tenzije uzrokovane između ostalog razmiricama oko naftne eksploatacije Kurdistana, predstavljaju dugoročno najveću prijetnju za stabilnost zemlje.

Martin Kobler, predstavnik UN-a u Iraku, osudio je napade i pozvao čelnike 'da neodgodivo djeluju oko smirivanja situacije'.

>> Irak: Najmanje 20 poginulih u napadu na autobus sa šijitskim hodočasnicima

U Kirkouku najmanje 19 osoba ubijeno je a 190 ranjeno u dva napada, rekao je Sadiq Omar Rassoul, šef sanitarnih službi pokrajine.

U prvom napadu bombaš-samoubojica aktivirao je automobil-bombu. Do napada je došlo nedaleko kompleksa koji pripada Demokratskoj stranci Kurdistana (PDK) predsjednika tog područja Massouda Barzanija.

Do drugog napada, također automobilom-bombom, došlo je 500 metara odande. Bio je usmjeren na lokalnog dužnosnika PDK-a Mohammeda Kamala.

Južnije u Tuz Kurmatuu, pet civila je ubijeno a 40 osoba ranjeno u eksploziji automobila-bombe, kojim je upravljao također samoubojica. Do napada je došlo blizu prostorija Patriotske unije Kurdistana iračkog predsjednika Jalala Talabanija.

Za napade nitko nije preuzeo odgovornost ali Islamska država Irak, ogranak al Qaede u zemlji, vodi redovite napade u nadi destabiliziranja vlade i širenja vjerskih tenzija.

U Bagdadu je u pet različitih napada bilo šest mrtvih. U Baijiju, Tikritu i Hawiji, sjeverno od glavnog grada, u napadima je bilo troje mrtvih.

Radi se o najpogibeljnijem valu nasilja u Iraku od 17. prosinca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene