Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bagdad: Obama se sastao s iračkim premijerom al-Malikijem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednički kandidat Barack Obama u Bagdadu se sastao s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, kako bi dobio informacije "iz prve ruke" o sigurnosti u zemlji, u kojoj je nasilje na najnižoj razini od početka 2004.

Obama je rekao da je imao "vrlo konstruktivne razgovore" s al-Malikijem, prenijela je agencija Reuters. Iračka televizija prikazala je snimke na kojima se vide Obama i al-Maliki kako se rukuju i smješe uoči početka razgovora.

Pročitajte i ovo Bagdad MAD MAX NA ULICAMA FOTO Narančasto nebo i 4000 ljudi u bolnicama: Nestvarni prizori kao posljedica klimatskih promjena Slika nije dostupna Nitko nije preuzeo odgovornost Pokušaj atentata: Napali premijera dronom s eksplozivom

Obamin posjet Iraku stavlja američku strategiju u Iraku i broj vojnika u toj zemlji u središte izborne utrke koja će se održati u studenome između senatora Illinoisa, Obame i republikanskog kandidata Johna McCaina. U Iraku je trenutačno razmješteno više od 140.000 američkih vojnika.

Obama je tijekom boravka u Iraku pozvao na povlačenje američkih trupa u roku od 16 mjeseci, ukoliko pobijedi na izborima. Nisu objavljene pojedinosti o Obaminu posjetu, koji se odvija u tajnosti zbog sigurnosnih razloga.

Obama je tijekom vikenda posjetio Afganistan, zemlju koja predstavlja drugi veliki politički izazov s kojim će se morati suočiti idući američki predsjednik. Ocijenio je kako je situacija u toj zemlji "neizvjesna" te je pozvao da se "hitno nešto poduzme", dodavši kako smatra da bi Washington trebao početi s planiranjem transfera većeg broja američkih vojnika u tu zemlju iz Iraka.

Maliki je početkom mjeseca predložio da se dogovori vrijeme kada će američki vojnici početi napuštati Irak, no nije objavio precizne datume. Obama je pozdravio Malikijev prijedlog, no neki Iračani smatraju kako bi prerano povlačenje američkih trupa iz Iraka moglo otvoriti vrata nasilju koje je, ne tako davno, gotovo potpuno razorilo Irak.

Iz američkog veleposlanstva je objavljeno kako će se Obama u Iraku sastati s američkim vojnim zapovjednicima i vojnicima. Promatrači pretpostavljaju da bi vojni zapovjednici, koji su stalno na terenu, Obamu mogli upozoriti na vrlo krhku sigurnost u zemlji koja bi se mogla pogoršati naglim povlačenjem vojske. Nije predviđena nijedna Obamina konferencija za novinare u Iraku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene