Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tokio Sky Tree

Bacite pogled s najvišeg tornja na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviši televizijski toranj na svijetu 'Tokyo Sky Tree' danas je otvoren za novinare, dok će službena svečanost otvaranja biti održana 22. svibnja.

Stručnjaci tvrde da ne postoji opasnost po toranj u slučaju potresa, zato jer je toranj napravljen da može izdržati i vrlo jak potres. "Tokyo Sky Tree izgrađen je pomoću najnaprednije japanske tehnologije. On neće pasti", rekao je zamjenik direktora uprave Joshihito Imamura, a prenosi AP.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Toranj visok 634 metra danas je prvi put posjetilo oko 1.000 domaćih i stranih novinara. Kod otvaranja za javnost 22. svibnja, glavna atrakcija na tornju biti će dvije platforme za promatranje okoline na visinama od 350 i 450 metara iznad Tokija.

"Kad se popnete gore biti ćete u mogućnosti vidjeti cijeli Tokio", rekao je Imamura i dodao da se s tornja vidi i zakrivljenje Zemlje. Novinarima je pokazana i unutrašnjost glavnog stupa tornja gdje se nalazi 2.500 stepenica koje spajaju vrh tornja s tlom.

"Kad se dogodi potres, centralni stup od betona i vanjske strukture od čeličnih cijevi se njišu u suprotnom smjeru zbog razlike u težini", objasnio je predstavnik Sho Toyoshima. "To znači da oni mogu apsorbirati 50 posto energije koja bi pogodila toranj", istaknuo je Toyoshima.

Od kada je katastrofalni potres pogodio Japan u ožujku prošle godine, okolicu Tokija pogađaju u pros,eku 1,5 potresa dnevno i mnogi u tom gusto naseljenom gradu strahuju kako bi ih mogao uskoro pogoditi i jedan razoran potres.

Tokijsko nebesko drvo više je od 600 metara visokog Kanton tornja u kineskom gradu Guangxhou i 553-metra visokog CN tornja u Torontu. Od ovog drugog po visini tornja u svijetu viši je samo Burj Kalifa u Dubaiju s impresivnih 828 metara visine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene