Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Opasan put

OD SANJARA DO KRVOŽEDNOG VOĐE TERORISTA Nepoznati detalji iz života vođe Al Kaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio je pravi knjiški moljac, odličan učenik u školi i mrzio je nasilne sportove jer je smatrao da su 'nehumani'. No, izrastao je u radikalnog vođu krvožedne terorističke organizacije - Al Kaide.

Nasljednik Osame bin LadenaAyman al-Zawahiri, bio je pravo milo dijete, rođeno u uglednoj egipatskoj obitelji. Odrastao je u Kairu gdje došao u prvi kontakt s džihadistima. Od malih nogu bio je pobožan i često ga se moglo vidjeti u džamiji. No, to nije bilo ništa čudno jer je u njegovoj široj obitelji bilo dosta vjerskih učitelja, piše u knjizi 'The looming tower' o vođi Al Kaide Lawrence Wright.

Bio je odličan u školi i brzo je zadobio poštovanje učitelja. Njegovi kolege iz razreda mislili su da je 'genijalac' no bio je dosta povučen i činilo se kao da sanjari tijekom predavanja. Jednom se tako učitelj požalio Aymanovom ocu kako mu je sin preskočio test. Ovaj je odgovorio: 'Od sutra, bit ćete ponosni što ste učitelj Aymanu al-Zawahriju.' I tako je i bilo - ovaj je s malo truda dobivao odlične ocjene.

Zanimljiva je i anegdota s dopredsjednikom Egipta Husseinom al-Shaffeijem. Išli su iz džamije s molitve a on se ponudio da ih poveze. Međutim, Ayman je to odbio.

'Ne želimo se voziti s čovjekom koji je sudjelovao u presudama kojima su muslimani osuđeni na smrt', kazao je. Naime, Shaffei je bio jedan od sudaca Muslimanskom bratstvu kada su brojni članovi te radikalne organizacije strpani u zatvore.

Kada je imao samo 15 godina, Ayman al-Zawahiri je osnovao svoju ilegalnu ćeliju 'Islamski džihad' koja je imala cilj raditi na destabilizaciji vlasi i uspostavljanju Islamske države.

Osamu bin Ladena sreo je prvi puta negdje u 80-tima. Zawahiri je postao njegov osobni čuvar prije nego što je pristupio u Al Kaidi i postao Osamina desna ruka, a nakon što je ubijen i njegov nasljednik, piše Business Insider.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Peta obljetnica CIA 'UŽIVO' Kako je izgledala likvidacija Osame bin Ladena Slika nije dostupna Zamrznuta scena PROŠLO JE 5 GODINA Nakon ubojstva Bin Ladena promijenila se jedna važna stvar

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene