Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrijsko tužiteljstvo ponovno će ispitati Ašnerov slučaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijsko tužiteljstvo ponovno će ispitati je li Milivoj Ašner (95), čije je izručenje od Austrije zatražila Hrvatska zbog optužbi za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu, sposoban za sudski postupak, najavila je u četvrtak austrijska ministrica pravosuđa.

Procijeni li se da je sposoban, bit će izručen, rekla je u Beču na margini sastanka vlade ministrica pravosuđa Maria Berger. 

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Dosad je Austrija odbijala izručiti Ašnera Hrvatskoj izjavljujući da on nije sposoban za za ispitivanje i sudjelovanje u sudskom postupku nakon što su liječnici utvrdili da je senilan.
U posljednjem, četvrtom postupku vještačenja austrijski liječnici ponovno su utvrdili da nije sposoban za suđenje, izvijestila je 20. lipnja štajerska Uprava za sigurnost.

Tužiteljstvo još nije donijelo službeni zaključak.

Ašner je nesposobnim proglašen na kraju službenog liječničkog pregleda što ga je po nalogu austrijskog pravosuđa proveo štajerski Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, objavljeno je prošlog petka u Klagenfurtu.

Taj posljednji pregled slijedio je nakon što je britanski list Sun objavio intervju s Ašnerom u kojem je on navodno izrazio spremnost za suočavanje s hrvatskim pravosuđem.

Hrvatska je zatražila od Austrije izručenje 95-godišnjeg Ašnera pod sumnjom da je počinio ratne zločine u Požegi za vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali ga je Austrija odbila izručiti zbog toga što je Ašner u četiri psihijatrijske procjene proglašen nesposobnim za ispitivanje i suđenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene