Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrijski ugostitelji predstavili povelju o nepušenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski ugostitelji predstavili su u Beču vlastitu povelju o reguliranju pušenja u lokalima, čime u okviru rasprave o zabrani pušenja predlažu rješenja koja bi pokazala obzir i prema pušačima i prema nepušačima.

U lokalima, u kojima je površina dijela predviđenog za boravak gostiju veća od 75 četvornih metara, trebalo bi najmanje polovicu mjesta rezervirati za nepušače, predviđa se između ostaloga u dokumentu što ga je u utorak predstavila Strukovna gastronomska udruga Austrijske gospodarske komore.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

Autori dokumenta nadalje predlažu da vlasnici manjih ugostiteljskih objekata sami odluče hoće li njihov lokal biti namijenjen pušačima ili nepušačima te da ga označe na odgovarajući način.

Prema tome prijedlogu, lokali koji će se tek izgraditi morali bi
imati posebne prostorije za pušače i nepušače, dok bi postojeći lokali, u kojima nije moguće odvajanje prostorija, imali jasno označene nepušačke zone ili prikladnu ventilaciju.

Zaposlenicima ne pušačima trebalo bi omogućiti rad u dijelu za nepušače.

Austrija je prošle jeseni odgodila odluku o zakonskoj zaštiti ne pušača, obrazlažući to željom da se odluka ne donese naprečac i da se u obzir uzmu okolnosti i želje različitih skupina građana.

Predstavljenom poveljom ugostitelji žele sami poduprijeti planiranu zakonsku zaštitu nepušača i istodobno sačuvati goste kojima cigareta predstavlja dio željenog doživljaja u lokalu.

"Partnersko zajedništvo pušača i nepušača jedini je put", izjavio je pri predstavljanju dokumenta predsjednik udruge Helmut Hinterleitner. Naposljetku, treba se sačuvati austrijska ugostiteljska i kavanska kultura, dodao je.

On smatra da bi u slučaju stroge zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima mnogim lokalima prijetilo zatvaranje zbog gubitka gostiju.

Procjene na temelju iskustava iz Irske pokazuju da bi bila ugrožena egzistencija najmanje 5.000 malih ugostiteljskih objekata, čime bi bilo pogođeno 12.000 radnih mjesta, dodao je Hinterleitner.

U Irskoj je već nepunih četiri godine na snazi potpuna zabrana pušenja u lokalima.

U Austriji u ugostiteljstvu ima oko 180.000 nesamostalno zaposlenih u 70.000 lokala. Od toga, 13.000 do 14.000 lokala ima manje od 75 četvornih metara prostora za boravak gostiju.

Prijedlog slobode odabira udruga zasniva na njemačkim iskustvima, odnosno na presudi jednog njemačkog suda. Ustavni sud u Rajni-Falačkoj nedavno je ukinuo potpunu zabranu pušenja u malim lokalima sa samo jednom prostorijom za boravak gostiju. Sud je donio tu odluku nakon žalbe ugostitelja koji su tvrdili da im je ugrožen opstanak.

Od ukupno 6.000 bečkih ugostiteljskih objekata, trenutačno je njih 106 namijenjeno nepušačima. U austrijskoj pokrajini Vorarlberg 12 posto ugostiteljskih objekata samostalno je uvelo zabranu pušenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene