Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijanje zabrane pesticida

Austrijski ministar na udaru zbog pomora pčela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski ministar okoliša i poljoprivrede Nikolaus Berlakovich na udaru je oporbe zbog pomora pčela i odbijanja zabrane pesticida, pri čemu ne želi ni obrazložiti tu odluku pozivajući se na službenu tajnu.

Berlakovich, gradišćanski Hrvat, ne želi objaviti informacije o korištenju pesticida u poljoprivredi tvrdeći kako je riječ o službenoj tajni, ali najavljuje da će poduzeti zakonsku inicijativu kako bi se to omogućilo.

U Austriji se bilježi pomor pčela, za što se krivnja svaljuje na pesticide, koje Berlakovich odbija zabraniti i obrazložiti tu odluku. Oporbene stranke u subotu su zbog toga zatražile njegovu ostavku, a kritizirali su ga i pravnici.

Pročitajte i ovo Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 5 Prizori koji tjeraju suze na oči "Ovo dosad nisam doživio": Strava u Slavoniji, pomor 90 posto pčela, a ovo je razlog Ilustracija Nedopuštene količine Budite oprezni: Povlači se još jedna omiljena namirnica, puna je pesticida

>> 'Ni jedna pčelinja zajednica ne može proizvesti loš med'

Stručnjak za ustavno pravo Heinz Mayer to je ponašanje nazvao zloporabom ovlasti. Predsjednik ustavnog suda Gerbart Holzinger nije se htio izjašnjavati u stručnom smislu, ali je u jednoj radijskoj emisiji izjavio da dao "ekološki svjestan" čovjek nema razumijevanja za držanje ministra koji odbija zabraniti pesticide i to bez obrazloženja.

Ministar međutim tvrdi da ga u tome priječi zakon.

"Prema postojećem zakonu o informiranju o okolišu, zbog zaštite poslovnih interesa ne smiju se objavljivati podrobne informacije", izjavio je Berlakovich. Istodobno je naglasio kako mu je stalo do transparentnosti te da namjerava uskoro izmijeniti zakon čime bi se omogućila objava informacija. Potvrdio je također da se u Austriji godišnje upotrijebi oko deset tona neonikotinoida, sredstva za zaštitu biljaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene