Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrijski kancelar:

"Nećemo slati tenkove na granični prijelaz s Italijom, to je bio nesporazum"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spor između Italije i Austrije oko mogućih kontrola na njihovoj zajedničkoj granici bio je "nesporazum", izjavio je u srijedu austrijski kancelar Christian Kern uvjeravajući Rim da njegova vojska neće poslati tenkove na ključni granični prijelaz na Brenneru.

Austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil izjavio je u razgovoru za Kronen Zeitung objavljenom u utorak kako očekuje da će kontrole biti nametnute "vrlo brzo" na granici s Italijom, što je izazvalo ljutitu reakciju Rima.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći U Španjolskoj pronađena tijela četiri migranta Nije im bilo spasa VIDEO Stravične scene u Španjolskoj, pronađena četiri tijela: "Skoči ili ću te ustrijeliti!"

Dužnosnik austrijskog ministarstva obrane dodao je da su četiri oklopna vozila i 750 vojnika spremni za raspoređivanje u slučaju potrebe.

"Razjasniti nesporazume"

"Treba razjasniti nesporazume poput ovih koji su se očito pojavili s Italijom", rekao je Kern na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Doskozilom, dodajući da se Austrija priprema za uvođenje kontrola na važnom prijevoju Brenneru ako tamo dođe do velikog vala migranata, ali zasad nema potrebe za tim.

"Nećemo poslati tenkove na Brenner i mogu ponovno naglasiti da je suradnja s Italijom stvarno dobra", kazao je Kern. Također je rekao da nema naznaka da Italija ne drži pod kontrolom situaciju na jugu zemlje gdje stiže sve veći broj migranata.

Više od 12.000 migranata stiglo u Italiju prošli tjedan

Po podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od 12 tisuća migranata stiglo je u Italiju samo prošli tjedan.

Beč od prošle godine upozorava da će uvesti strogu kontrolu granice na prijevoju Brenner ukoliko Rim ne zaustavi kretanje migranata na sjever.

Italija tvrdi da bi takva austrijska odluka predstavljala kršenje europske slobode kretanja. Obje su zemlje članice schengenskog prostora.

Kontrole na Brenneru bile bi posebno osjetljive jer ondje granica dijeli dvije blisko povezane zajednice, austrijski Tirol i talijanski Južni Tirol. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene