Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrijanci prosvjeduju zbog slovenskih vinjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski su socijaldemokrati zatražili od Europske komisije da se pozabavi slovenskim namjerama da u srpnju uvede vinjete za osobna vozila.

Stručnjak austrijske Socijaldemokratske stranke za promet i zastupnik u Europskom parlamentu Joerg Leichtfried zatražio je od Europske komisije da u povodu uvođenja vinjeta 'provjeri stanje stvari glede moguće diskriminacije građana Europske Unije'. Leitfried je najavio da će se slučajem vinjeta pozabaviti i Slovenija, ali u svojstvu predsjedatelja Europske Unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak o slovenskim vinjetama Slovenija uvodi turističke vinjete? Slika nije dostupna Slovenija Bruxellesu: Vinjete nisu diskriminacija

'Točno za godišnji odmor, tranzitni putnici i turisti nejednako će se opteretiti', priopćio je Leichtfried.

Riječ je o faktičnoj diskriminaciji inozemnih građana iz Europske Unije naspram Slovencima, jer će se cestarina za domaće vozače smanjiti dok će inozemni vozači osobnih vozila morati posegnuti duboko u džep, naglasio je austrijski zastupnik u Europskom parlamentu.

Slovenija planira 1. srpnja uvesti vinjete za osobna vozila. Umjesto dosadašnje cestarine koja se plaćala po prijeđenom kilometru, vozači će morati u najpovoljnijem slučaju kupiti polugodišnju vinjetu za 35 eura. Vinjeta će se morati kupiti i u slučaju jednokratnog korištenja slovenskih prometnica. Godišnja vinjeta stajat će 55 eura.

Oni koji ne budu kupili vinjetu morat će računati s visokim kaznama, a slovenska je policija već najavila jake kontrole.

Zbog slovenskih vinjeta već su prosvjedovali njemački i austrijski auto klubovi, ADAC i OeAMTC, koji strahuju da će zbog toga njemački i austrijski turisti koji odlaze u Hrvatsku biti suočeni sa znatno većim izdacima za odmor. ADAC je pozvao Sloveniju da uvede dodatnu, mjesečnu vinjetu.

Sustav vinjeta vrijedit će samo za osobna vozila, dok će teretna vozila plaćati cestarinu po dosadašnjem modelu.

'Vlada u Ljubljani na žalost odbacuje povećanje cestarine za teretna vozila', priopćio je Leichtfried, koji smatra da je riječ o ekološki pogrešnom signalu, budući da upravo teretni promet prouzrokuje najveći dio troškova za ceste.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene