Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija: Vođu FPOe-a opet optužuju za neonacizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa najveće austrijske stranke krajnje desnice FPOe-a Heinz-Christian Strache ponovo je na meti optužaba za neonacizam, ovaj put ga časopis News u broju od četvrtka optužuje da je retuširao svoju fotografiju s paravojne vježbe.

Novine su još koncem 2006. objavile snimke na kojima je mladi Strache u vojnoj odori s osobama koje su kasnije osuđene za neonacističku djelatnost.

Pročitajte i ovo Christian Strache (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP) stajala ga fotelje Austrijski desničar podnio tužbe zbog videosnimke s Ibize Sebastian Kurz (Foto: AFP) Skandal doveo do ostavke Austrija: Kurz raspustio koalicijsku vladu, novi izbori "u najkraćem mogućem roku"

Strache je tada izjavio da je igrao "paintball (u kojemu se igrači gađaju iz puške kuglicama punjenima bojom) prije dvadeset godina, s osobama koje tada nisu bile pod sudskom istragom", niječući da je pozirao s oružjem. Snimke je sam poslao državnoj televiziji ORF-u.

News optužuje vođu FPOe-a da je jednu od tih fotografija retuširao i mijenjao joj raspored, s velikim naslovom na naslovnici "Lagao vam je".

Na originalnoj fotografiji koju je objavio tjednik, Heinz-Christian Strache je u društvu četiriju osoba u borbenom odijelu, od kojih dvojica drže oružje.

News je svojim čitateljima pokazao i jednu drugu fotografiju vođe FPOe-a u maskirnim hlačama i u žutosmeđoj košulji ukrašenoj njemačkom zastavom kako bi je usporedili s fotografijom sličnog muškarca maskirana lica i u istoj odori, koji nosi jurišnu pušku.

Časopis je izjavio da je podnio tužbu protiv Strachea zbog veličanja nacionalsocijalizma.

Strache, čija stranka bi, prema anketama, na prijevremenim izborima 28. rujna mogla dobiti 18 posto glasova birača, brani se da je oružje na fotografiji "igračka" za paintball.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene