Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Češku bez ograničenja

Austrija uvodi dvije godine ograničenja na zapošljavanje radnika iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija planira na dvije godine uvesti ograničenje za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, potvrđeno je iz austrijskog Saveznog ministarstva rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Austrija će ograničenje na zapošljavanje hrvatskim radnicima prvo uvesti na rok od dvije godine, nakon čega će se ispitati stanje na tržištu rada i na osnovi toga će se donijeti odluka o daljnjim koracima u okviru zakona, doznaje se u austrijskom ministarstvu.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Slika nije dostupna Treći val u Europi Češka produljila izvanredno stanje za još dva tjedna. U Beču dijele testove, bez negativnog rezultata nema ni u trgovinu

Njemačka vlada je prva u siječnju objavila da će uvesti ograničenja za hrvatske radnike za prve dvije godine članstva, osim za akademski obrazovane građane i sezonske radnike. U ožujku je to objavila i Nizozemska, a očekuje se da će to učiniti još nekoliko država članica.S druge strane, Češka je objavila da neće uvesti ograničenja za hrvatske radnike.

>>Zemlje u kojima će Hrvati moći raditi od 1. srpnja!

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče da će koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila i za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine. Ograničenje rada u Austriji može, ovisno o situaciji na tamošnjem tržištu rada, biti produljeno na još tri godine, te nakon toga na još dvije, što je ukupno sedam godina. Austrijski portal FriedlNews objavio je, pozivajući se na austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, da će Austrija za hrvatske radnike iskoristiti maksimalno prijelazno razdoblje od sedam godina za slobodan pristup tržištu rada.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene