Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Zatvoriti ćemo Brenner ''

Austrijske vlasti kritiziraju nevladine organizacije koje dovode izbjeglice i prijete zatvaranjem granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijanske vlasti opet najavljuju uvođenje kontrola na granici ako se poveća broj izbjeglica kje žele prijeći na njihov teritorij.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka iznova je zaprijetio uvođenjem kontrola na granici prema Italiji ako se poveća broj izbjeglica i žestoko kritizirao nevladine organizacije koje dovode izbjeglice iz Libije do talijanske obale, javlja njemački dnevnik Bild od utorka.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

"Zatvoriti ćemo Brenner (najpoznatiji granični prijelaz između Austrije i Italije) ako se broj ilegalnih useljenika prema Austriji i dalje bude povećavao. U roku od 24 sata vojnici mogu zatvoriti zelenu granicu, a carina i policija mogu uvesti stroge kontrole“, rekao je Sobotka.

Dodao je kako je samo ove godine u Italiju stiglo više od 85.000 izbjeglica iz Afrike i da sve ukazuje na to da bi se situacija mogla pogoršati.

"Već sad imamo situaciju da trećina izbjeglica u Austriji nije registrirana u nekoj drugoj članici EU-a, što znači da su ih krijumčari doveli ovamo“, istaknuo je austrijski ministar.

Italija je u prošlosti upozoravala Austriju da ne uvodi stroge kontrole na granicama koje bi, na jednom od najprometnijih koridora između juga i sjevera Europe, mogao u ljetnim mjesecima i sezoni godišnjih odmora izazvati velike gužve i kaos.

Sobotka je još jednom oštro upozorio nevladine organizacije koje pomažu izbjeglicama na libijskim obalama.

"Moramo spriječiti da takozvani pomagači i dalje ulaze u libijske vode i tamo direktno od krijumčara preuzimaju izbjeglice“, rekao je Sobotka i dodao je da je "prijeko potrebno“ da "samozvani spasioci ne surađuju s krijumčarskim bandama“. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene