Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog rata u Siriji

Austrija nakon gotovo 40 godina povukla sve mirovnjake s Golana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija je zbog sve lošijih sigurnosnih prilika s Golanske visoravni povukla sve svoje pripadnike tamošnje UN-ove mirovne misije.

Austrija je zbog pogoršanja sigurnosnih prilika u regiji povukla i svoje zadnje vojnike iz međunarodne promatračke misije UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF), međunarodnoj operaciji u kojoj je sudjelovala sve od njezina početka 1974. godine, pri čemu je bila među državama koje su za tu misiju davale najviše vojnika.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu VIDEO Stižu reakcije iz Irana nakon napada, sve je komentirao i izraelski ministar: "Slabo" Slika nije dostupna Stigli u Hrvatsku Hrvatski mirotvorci se vratili s Golanske visoravni

>> UN-ovi promatrači nakratko zarobljeni na Golanu

Odluku o povlačenju svojih 'plavih kaciga' s Golanske visoravni Austrija je donijela u lipnju zbog pogoršanja sigurnosnih prilika na tom području, nakon što su u sve oštrijim sukobima između sirijskih pobunjenika i sirijske vojske ranjena dva pripadnika mirovnih snaga UN-a, javlja agencija STA.

Svoje vojnike s Golanske visoravni već su ranije povukli Hrvatska i Japan.

Zadnja 44 vojnika iz austrijskog kontingenta na Golanskoj visoravni stigla su u noći na srijedu na bečki aerodrom, gdje ih je pozdravio ministar obrane Gerald Klug. On je tom prilikom izjavio da je tako zaključena dugogodišnja misija austrijske vojske na Golanu u kojoj je u gotovo 40 godina sudjelovalo 29.000 njezinih pripadnika.

Austrija je u UNDOF-u sudjelovala s jednim od najvećih kontingenata. 'Nijedna druga država ne može se pohvaliti s takvom bilancom misije na Golanu', rekao je Klug. Nažalost, 27 austrijskih vojnika je od početka misije 1974. izgubilo živote tijekom dužnosti u UNDOF-u.

Austrijski je ministar upozorio na sve veće sigurnosne rizike kojima su na Golanu izloženi pripadnici 'plavih kaciga', rekavši da se unatoč višekratnim upozorenjima stanje njihove sigurnosti nije poboljšalo. Zbog toga je Austrija i donijela odluku da svoje vojnike vrati kući iako ona nije bila laka, rekao je Klug.

Dodao je da je to bila jedina preostala mogućnost jer sukobljene strane na terenu nisu iz svojih sporova izuzimale UN-ove promatrače. To je ugrožavalo njihovu opskrbu i sigurnost, a stanje u regiji danas je promijenjeno u odnosu na osnovnu promatračku misiju kad je ona uspostavljena, upozorio je Klug.

Austrijske vojnike na Golanu u međuvremenu su zamijenili vojnici Fidžija, pri čemu ih je u zadaće uvela austrijska vojska koja im je prepustila i svoju infrastrukturu kojom se do sada služila u toj misiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene