Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko otoka

Rat Kine i Japana u 2013.?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povreda japanskog zračnog prostora od strane kineskih zrakoplova te izbor nacionalistički orijentiranog premijera u Japanu za jednog australskog profesora su sigurni znaci da azijske supersile idu u smjeru rata.

U subotu u listu Sydney Morning Herald, Hugh White, profesor na australskom Nacionalnom sveučilištu,  piše da su napetosti koje se sada razvijaju između dvije zemlje, među uvjetima koji su puno puta u povijesti dovodili do rata, pa čak i kada sukob nije ni u čijem interesu. Također, navodi da će SAD nedvojbeno biti uvučen u taj rat kako bi pružio potporu Japanu te da nema jamstva da će rat biti kratak ili jednostavan.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

>>'Jastreb' na čelu Japana: O spornom otočju nema pregovora

Spor oko nenaseljenih otoka u Istočnokineskom moru koje Japan naziva Senkaku a Kina Diaoyu `u stvari je simptom napetosti čiji uzrok leži posvuda, u rastućem kineskom osporavanju dugotrajnog američkog vodstva u Aziji i odgovoru Amerike´, piše White, inače bivši dužnosnik u sektoru obrane.

U posljednjih nekoliko godina Kina je postala jača i prodornija. Amerika je odgovorila strateškim vodstvom u Aziji, a sada Kina uzvraća udarac predsjedniku Baracku Obami stavljanjem Japana na metu. "Nijedna strana ne bi mogla pobijediti u takvom ratu i on bi bio razarajući ne samo za njih nego i za nas ostale", zaključuje White. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene