Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerovali ili ne

Otkrili istraživači: Zlato 'raste' na stablima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australijski istraživači otkrili su da duboko ukorijenjeno drveće eukaliptusa 'krade' zlato iz podzemnih ležišta rude i transportira ga na svoje lišće.

Istraživači u Australiji su otkrili mikroskopske zlatne čestice iz podzemnih ležišta u listovima eukaliptusa čiji korijen može dosegnuti dubinu od 40 metara u potrazi za vodom, piše National Geographic.

>>
VIDEO Golema rupa u 30 sekundi 'usisala' stabla

Istraživači su usporedili lišće eukaliptusa koji raste na lokaciji na zapadu Australije gdje se kopa zlato s lišćem drveća koje je udaljeno 800 metara od tog mjesta. Osim toga, uzgajali su eukaliptus u stakleniku u koji su stavljali čestice zlata te na tlu bez  zlatnih čestica. Otkrili su da lišće čuva mikroskopske čestice zlata.

Prosječna koncentracija zlata u listovima eukaliptusa je svega 46 dijelova na milijardu, što je manje od 0.000005 posto od svakog lista po težini.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

Istraživači smatraju da čestice dolaze iz podzemlja, a da ih preuzima korijenje drveća. Otkriće je objavljeno u časopisu Nature Communications online.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene