Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme u tijeku

Vatrogasce sutra očekuje pakao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski vatrogasci nastavili su s maksimalnim naporima na gašenju rasprostranjenih šumskih požara u planinama zapadno od Sydneyja.

Vlasti strahuju da bi s prognoziranim rastom temperature i jačanjem vjetrova u srijedu moglo doći do novih gubitaka života i imovine.

Više od 200 kuća uništeno je u državi Novom Južnom Walesu od četvrtka, kada su požari poharali manja naselja u širem predgrađu Sydneyja, opustošivši cijele ulice. Jedan je čovjek umro od srčanog udara pokušavajući spasiti svoju kuću.

'Prognoza za srijedu ne može biti gora. U takvim danima postoji stvarna opasnost od novih gubitaka života i imovine', kazao je Shane Fitzsimmons, ravnatelj vatrogasnih službi za Novi Južni Wales.

Šezdeset požara bjesni u utorak, a najveći i najopasniji je u planinskom području Blue Mountainsa oko 100 kilometara zapadno od Sydneyja.

Očekuje se da će se požari dodatno rasplamsati u srijedu jer će temperature opet porasti na preko 30 stupnjeva Celzija, a brzina vjetrova biti i do sto kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Požari bjesne Teksasom bjesne Teksasom FOTO Požari izvan kontrole: Evakuirano i postrojenje za nuklearno oružje - "Molite se i spakirajte"

>>VIDEO Zastrašujući prizori: Vatra doslovno guta sve pred sobom

Opasnost od požara u Sydneyju i okolici podignuta je na maksimalnu razinu. Vlasti su naredile evakuaciju svih domova za starije i nemoćne u području Blue Moutainsa, gdje sutra neće raditi nijedna škola.

Sezona požara ove je godine zbog toplog vremena počela ranije nego inače. Dosad je opožareno više od 120 tisuća hektara zemljišta, a požari imaju perimetar od 1600 kilometara. Zagađenje zraka zbog pepela i dima u utorak je u dijelovima Sydneyja došlo do opasno visoke razine.

Novi Južni Wales proglasio je izvanredno stanje, a procijenjena šteta je zasad na 93 milijuna australskih dolara (oko 500 milijuna kuna), ali nesumnjivo će rasti.

S požarima se bori više od tisuću vatrogasaca iz nekoliko australskih država, a pomoć im je stigla od kolega s Novog Zelanda. U gašenju se korisiti nekoliko stotina vatrogasnih vozila i 90 protupožarnih letjelica.

S oštrim usponima i šumama eukaliptusa načičkanim malim naseljenim zajednicama, Blue Mountains popularno je izletište stanovnika Sydneyja, udaljeno sat vremena vožnje. Ali često nepristupačan teren noćna je mora vatrogascima.

Policija je uhitila nekoliko dječaka pod sumnjom da su izazvali neke požare, a ostali su izazvani pucanjem strujnih vodova pod naletima jakog vjetra.

Zbog suhe i tople klime te ogromne površine, Australija je osjetljiva na šumske požare. Godine 2009. na 'crnu subotu' u državi Victoriji u požarima je živote izgubilo 173 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene