Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeli dokument

Australija traži snažnu, stalnu nazočnost SAD-a u Aziji, upozorava na Kinu

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Australija je u četvrtak pozvala Sjedinjene Države da izgrade snažnu nazočnost u Aziji i ojačaju veze s partnerima "istomišljenicima" upozoravajući na rastući utjecaj Kine.

Veća izoliranost Sjedinjenih Država štetila bi liberalnoj naravi svjetskog "poretka utemeljenog na pravilima", rekla je vlada u bijelom dokumentu o vanjskoj politici od 115 stranica.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

"Australija vjeruje kako se međunarodni izazovi mogu rješavati učinkovito samo kada je najbogatija, najinovativnija i najmoćnija zemlja na svijetu uključena u njihovo rješavanje", rekla je vlada.

Bijeli dokument vodič je za australsku diplomaciju i pruža smjernice za unapređenje njezinih interesa.

Izbor predsjednika Donalda Trumpa predstavljao je korak prema izolacionističkom svijetu, što može biti negativno za australsko gospodarstvo ovisno o izvozu, kažu komentatori.

Trump se povukao iz regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini Transpacifičkog partnerstva u siječnju, kratko po preuzimanju dužnosti.

"Snažna i stalna uključenost SAD-a u međunarodni sustav i dalje je temeljna za međunarodnu stabilnost i napredak", rekla je vlada u dokumentu.

"Bez takve uključenosti, učinkovitost i liberalni karakter međunarodnog poretka bi oslabio".

Australija je jedan od najpouzdanijih američkih saveznika i vojnici dviju zemalja generacijama su se zajedno borili u svim velikim sukobima.

Ali gospodarski rast i moć koju su Sjedinjene Države uživale od kraja Drugog svjetskog rata sada dovodi u pitanje Kina, rekla je Australija.

Australija i Kina imaju snažne gospodarske veze, ali je Kina sumnjičava prema bliskim vojnim odnosima Australije sa Sjedinjenim Državama. Australija je u dokumentu upozorila na rizike s kojima je suočena, posebice u "indopacifičkoj regiji" zbog promjena u odnosima snaga.

Vlada priznaje gospodarske koristi od uspona Kine, ali isto tako nastoji "ukloniti problem Kine pukom željom", rekla je Jane Golley, zamjenica ravnatelja Australskog centra za Kinu u svijetu, na Australskom nacionalnom sveučilištu.

"Izostaviti riječ 'Azija' iz 'Azija-Pacifik' poništava desetljeća diplomatskih napora", rekla je Golley govoreći o uporabi fraze 'Indo-Pacifik' koja je navedena 120 puta u dokumentu. 'Azija-Pacifik' nije upotrijebljena niti jednom.

Sjedinjene Države i neki njihovi saveznici odnedavno zagovaraju svoju viziju 'Indo-Pacifika', umjesto 'Azija-Pacifika', u igri riječima ciljajući na potkopavanje utjecaja Kine.

"Postoji malo upućivanje na geoekonomsku strategiju Kine u dokumentu, ali je naglasak na napetostima koje može stvoriti, prije nego na gospodarskim koristima", rekla je Golley.

"Vidjet ćemo kako će Kina reagirati na ovo, ali neće im se svidjeti ova politika".

Odnosi između Australije i Kine potonuli su nisko ove godine nakon što je Australija odbila veliku kinesku investiciju navodeći "nacionalni interes".

Australija je isto tako pokazala malo oduševljenja za ambicioznu kinesku inicijativu Pojas i cesta, koja cilja na povezivanje Kine s Europom i dalje pomoću infrastrukturnih projekata.

Ta je inicijativa spomenuta samo jednom u dokumentu.

"Ne prihvaćamo budućnost", rekla je Golley.

"Držimo se prošlosti i posežemo za pojasom za spašavanje radije nego da mislimo na gradnju potpuno novog broda". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene