446909
446909
446909
446909
446909

Australija pristala zatvoriti kontroverzni izbjeglički centar

  • , 17.08.2016., 12:37
  • Autor:
  • komentara

Australija i Papua Nova Gvineja objavile su u srijedu kako su se dogovorile da će zatvoriti kontroverzni izbjeglički centar na otoku Manus, no sudbina 800 izbjeglica koji se ondje nalaze ostaje neizvjesna.

 
 
 
 
Više od 1000 slučajeva zlostavljanja djece na otoku Nauru, ilustracija (Getty Images)
Više od 1000 slučajeva zlostavljanja djece na otoku Nauru, ilustracija (Getty Images)

Prema australskom zakonu, svi koji pokušavaju ilegalno ući u zemlju morskim putem šalju se u kampove na malenom pacifičkom otoku Nauru ili na Manus uz obale Papue.

Neki tražitelji azila godine su proveli u kampovima koje kritiziraju UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava nakon brojnih izvještaja o zlostavljanju i samoozlijeđivanu izbjeglica, uključujući djecu.

"Australija i Papua dogovorile su se da će zatvoriti centar", priopćio je papuanski premijer Peter O'Neill.

Australski ministar za imigraciju Peter Dutton ponovio je da Australija neće prihvatiti nijednog izbjeglicu s Papue.

"Moja vlada surađivat će s Papuom oko zatvaranja Manausa...No, naša pozicija je da se nitko iz tamošnjeg centra neće naseliti u Australiji", istaknuo je Dutton.

Do objave vijesti o zatvaranju kampa dolazi nakon što su mediji objavili povjerljive dokumente o 2000 slučajeva seksualnog zlostavljanja, napada i samoozlijeđivanja u posljednje dvije godine u izbjegličkom centru na Nauruu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se