Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australija priprema ispriku Aboridžinima za "ukradene generacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija će se u veljači službeno ispričati Aboridžinima, objavila je vlada i najavila da će isprika pomoći ublažiti napetost prema manjini kojoj su vlasti u 20. stoljeću oduzimale djecu rođenu u miješanim brakovima kako bi ih spasili od propasti.

Isprika je najavljena za 13. veljače za takozvane "ukradene generacije" Aboridžina, objavila je ministrica vanjskih poslova Jenny Macklin.

Pročitajte i ovo Boris Crnković odgovoran za reputaciju institucije Dekan osječke Ekonomije se ispričao zbog doktorata Vice Mihanovića: "To je afera koju smo imali. Ne bježimo od toga" Slika nije dostupna Australija se ispričala Aboridžinima

Premijer Kevin Rudd, čiji su laburisti u studenome pobijedili na izborima, obećala je pripremiti ispriku oko koje su se cijelo desetljeće sporili u Australiji.

"Isprika će biti u ime australske vlade i ona ne prenosi krivnju na današnju generaciju Australaca", rekla je Macklin.

Ministrica nije spomenula financijsku odštetu, ali je kazala da će isprika označiti početak novog odnosa između Australije i njezinih autohtonih stanovnika, njih oko 450.000 među 21 milijun stanovnika kontinenta.

Premijer Rudd odbacio je zahtjeve nekih aboridžinskih čelnika za isplatom odštete procijenjene do 882 milijuna dolara.

Aboridžini su najsiromašnija skupina u Australiji i među njima vlada velika nezaposlenost, nepismenost i kriminal.

"Kada jednom uspostavimo poštovanje, vlada može raditi s domorodačkim zajednicama kako bi poboljšala" njihov status i počela smanjivati razliku od 17 godina u očekivanoj životnoj dobi u odnosu na nedemorodačke Australce, kazala je Macklin.

Australija je desetak godina raspravljala kako se postaviti prema politici kakvu su vlasti provodile u 20. stoljeću oduzimajući djecu, uglavnom iz miješanih veza.

Smatra se da je od 1910. pa sve do 70-ih godina oko 100.000 djece, uglavnom iz miješanih veza oduzimano roditeljima, u skladu s tada važećim federalnim zakonima temeljenima na premisi da su Aboridžini loša rasa i da je humana alternativa spasiti djecu iz njihovih ruku.

Nacionalna istraga provedena 1997. godine, utvrdila je da su mnoga djeca, koja se nazivaju australskom "ukradenom generacijom", bila istrgnuta iz obiteljskog okruženja i stoga trpjela dugoročne psihološke poremećaje zbog gubitka obitelji i kulture.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene