448794
448794
448794
448794
448794

KAMPANJA SLIJEPOG DJEČAKA URODILA PLODOM Australija izdala prvu taktilnu novčanicu

  • , 02.09.2016., 23:01
  • Autor:
  • komentara

Australska savezna banka izdala je prvu taktilnu novčanicu nakon kampanje koju je pokrenuo slijepi dječak.

 
 
 
 
Australija uvela taktilnu novčanicu (Screenshot: RBAInfo/YouTube)
Australija uvela taktilnu novčanicu (Screenshot: RBAInfo/YouTube)

Prije tri godine, kada mu je bilo samo 12, Connor McLeod podnio je australskom povjerenstvu za ljudska prava tužbu za diskriminaciju i pokrenuo peticiju koju je potpisalo 56 tisuća ljudi.

Njegova je kampanja urodila plodom pa je savezna banka u četvrtak izdala novčanicu od pet dolara, prvu u najavljenoj seriji opipljivih novčanica koja će pomoći slijepima i slabovidnima da razlikuju novčanice različitih denominacija.

"Taktilni dio na novčanici od pet dolara je jedna izbočina uz duži rub novčanice", objavila je banka.

McLeod je došao na ideju kada je za Božić dobio novac kao poklon, ali nije mogao raspoznati o kojem se iznosu radi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se