Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izbora

Australija: Dvije najjače stranke s istim brojem zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije najsnažnije australske stranke mogle bi nakon objave konačnih rezultata izbora održanih u subotu imati isti broj zastupničkih mandata, ocijenili su u ponedjeljak analitičari, dok prebrojavanje glasova još uvijek traje.

Ugledni analitičar Antony Green ocijenio je, pozivajući se na kompjutersku projekciju izbornih rezultata, da će i vladajući laburisti premijerke Julie Gillard i konzervativci oporbenog čelnika Tonyja Abbotta imati po 73 mjesta u 150-članom parlamentu. Objema će strankama za većinu nedostajati tri zastupnika.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

Kako se čini po sadašnjim projekcijama, preostala će četiri mjesta imati troje neovisnih zastupnika i jedan zastupnik Zelenih. Australsko izborno povjerenstvo trebalo bi objaviti konačne rezultate tek za tjedan dana ili kasnije, a prema dosad potvrđenim mandatima i laburisti i konzervativci su osvojili po 71 zastupničko mjesto.

Ni Gillard ni Abbott zasad ne spominju poraz i oboje se nadaju da će uspjeti sastaviti vladu uz podršku neovisnih kandidata ili Zelenih i dobiti većinu u parlamentu. Za 14 milijuna registriranih birača u Australiji glasovanje je obvezno. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene