Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 15 godina

Aung San Suu Kyi kandidat na parlamentarnim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi koja je prije godinu dana izašla iz petnaestogodišnjeg kućnog pritvora, ‘kani’ se kandidirati na djelomičnim parlamentarnim izborima koncem godine, rekao je njezin glasnogovornik.

‘Aung San Suu Kyi je rekla da planira izaći na izbore’, rekao je Nyan Win, potvrdivši tako izjave koje je dobitnica Nobelove nagrade dala u petak.

Nacionalna liga za demokraciju (NLD) odlučila je u petak prekinuti bojkot i predstaviti kandidate za 48 mjesta u senatu i donjem domu koja su ostala upražnjena.

Vojna hunta je službeno raspustila NLD zbog njegova odbijanja da sudjeluje na izborima u studenome 2010., jer je ocijenio da su postojeći zakoni ‘nepravedni i nepošteni’.

Suu Kyi (66), kći burmanskog heroja za oslobođenje zemlje Aung Sana, dosad nije bila kandidat na izborima.

Predsjednik Thein Sein je proteklog vikenda pozdravio povratak Suu Kyi na domaću političku pozornicu.

‘Surađivat ćemo na budućem razvoju naše zemlje i na dobrobit naroda, što sam rekao i Aung San Suu Kyi’, rekao je predsjednik, kako prenosi tjednik na engleskom jeziku Myanmar Times, dodajući da točno vrijeme izbora još nije poznato.

Odluka mianmarske oporbene čelnice da sudjeluje na izborima donijeta je pošto je proces reforma koje je počeo provoditi režim, dobio snažnu potporu izvana.

U petak je američki predsjednik Barack Obama rekao da će njegova državna tajnica Hillary Clinton doputovati u Mianmar 1. prosinca, što će biti prvi posjet jednog šefa američke diplomacije u zadnjih 50 godina.

Stručnjaci ističu da posljednja etapa, ukidanje zapadnih sankcija kojima je izložen režim, još nije aktualno i da će biti uvjetovano oslobađanjem stotina političkih zatočenika u zemlji. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva" Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene