Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Nici

Istraga o pomahnitalom ubojici otkriva sve više nezamislivih detalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga o atentatu izvedenom u Nici u četvrtak pokazala je da je tuniski ubojica Mohamed Lahouaiej Bouhlel odredio položaje napada nekoliko sati ranije i napravio četiri selfija na Engleskom šetalištu, rekao je u ponedjeljak tužitelj Francois Molins.

Istraga je potvrdila da je atentat bio izveden promišljeno, da je bio pripreman najmanje nekoliko dana prije nego je izveden, rekao je novinarima tužitelj Molins.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Slika nije dostupna 86 ljudi poginulo Francuska obilježava tri mjeseca od napada u Nici

Iako ni jedan element istrage za sada ne pokazuje povezanost Moahmeda Lahouaieja Bouhlela s Islamskom državom (IS), kao niti veze s pojedinicima iz te organizacije, pretraga njegova računala pokazuje "nedavno zanimanje za radikalanu džihadističku organizaciju", otkrio je Molins.

Tunižanin (31) je od 1. do 13. srpnja na internetu gotovo svakodnevno pretraživao stihove Kurana i vjerske pjesme koje za propagandu koristi IS, kao i nedavne terorističke akcije poput one u Orlandu (49 mrtvih 12. lipnja na Floridi), ili Magnanville (pariška regija gdje su 13.lipnja ubijena dvojica policajaca, a počinitelj tvrdi da pripada IS), dodao je tužitelj.

U računalu su također pohranjene fotografije vrlo nasilnog sadržaja i fotografije povezane s radikalnim islamom, nastavio je Molins i dodao da su svjedoci rekli da je ubojica pustio bradu i govorio da gleda video snimke dekapitacija. Molins je objasnio da radikalizacija brže napreduje kod poremećnih osoba, kada su pojedinci fascinirani radikalnim nasiljem.

Istraga je pokazala da je ubojica na Engleskom šetalištu odredio najposjećenija mjesta i da se četiri puta fotografirao 14. srpnja, samo nekoliko sati prije napada.

Prije toga je na intenetu pretraživao video snimke o automobilskim nesrećama pomoću ključnih riječi "stravične smrtonosne nesreće" ili "video šok, nije za osjetljive", rekao je Molins. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene