Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Merkel spremna za nove pregovore

Atena odgovorila 'emotivnom' Junckeru: Budite iskreni u pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da napredak u pregovorima s Grčkom nije izgledan u predstojećih nekoliko dana no da će vrata za nove pregovore s grčkom vladom biti otvorena nakon referenduma koji će se održati u nedjelju.

"Ako i nakon referenduma grčka vlada bude tražila nastavak pregovora, tomu se nećemo protiviti", rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potop burze PANIKA U GRČKOJ Bezuspješno pokušavaju prodati pale dionice Slika nije dostupna Grčka kriza NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura

"Referendum je očigledno povezan s ostankom u eurozoni", kazala je. Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel je na istoj konferenciji za novinare posvećenoj Grčkoj bio još izravniji, kazavši da će se na referendumu trebati zaokružiti "da" ili "ne" za ostanak u eurozoni.

"Grčka vlada treba jasno objasniti svojim građanima da će se, ukoliko Grci odaberu ostanak u eurozoni pregovori nastaviti", istaknuo je. On smatra da grčka vlada premijera Ciprasa zapravo želi "politički i ideološki jednu drugu eurozonu" u odnosu na postojeću koju čini 19 članica monetarnog bloka.

Atena odgovorila Junckeru da sumnja u njegovu iskrenost

Grčka vlada u ponedjeljak je lakonski odgovorila na izjavu šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera dovevši u pitanje njegovu "iskrenost", uz objašnjenje da je upravo iskrenost "potrebna" u pregovorima, kazao je glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakellaridis.

ŽIVOT BEZ BANAKA Grci se nadaju čudu: 'Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu'

"Ono što je potrebno za vjerodostojan razgovor u dobroj vjeri je iskrenost", kazao je glasnogovornik vlade u odgovoru na Junckerovu izjavu da se osjeća "izdanim" jer Grci njegove napore nisu dovoljno ozbiljno uzeli u obzir.

Istodobno je vlada izvijestila da je premijer Aleksis Cipras telefonom razgovarao s Junckerom, a nazvao ga je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, izvijestio je isti izvor. Obojici europskih dužnosnika Cipras je ponovio zahtjev za "produljenjem od nekoliko dana" plana pomoći Grčkoj.

U izvješću vlade stoji da je Schulz Ciprasa obavijestio kako će "odmah sazvati sastanak šefova parlamentarne grupe europske skupštine kako bi se to pitanje razmotrilo i da bi se nešto poduzelo".

Odgovor "ne" na referendumu o prijedlozima vjerovnika, koji će se u nedjelju održati u Grčkoj, značit će "ne Europi", upozorio je u ponedjeljak Jean-Claude Juncker, oštro kritiziravši radikalnu lijevu vladu Aleksisa Ciprasa te stanovnike Grčke pozvao da zaokruže "da".

ECB odbio zahtjev Grčke za dodatnih 6 milijarda eura - izvor

Europska središnja banka (ECB) odbila je u nedjelju zahtjev Grčke za isplatom dodatnih šest milijarda eura hitne pomoći, ali očekuje se da će nastaviti financirati grčke banke do referenduma 5. srpnja, doznaje se od dobro obavještenih izvora u ponedjeljak.

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je tijekom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedjelju navečer je na javnoj televiziji objavio mjere za kontrolu prometa kapitala kako bi spriječio kolaps banaka.

Banke će ostati zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno na najviše 60 eura, objavila je vlada.

Grci su u posljednja dva tjedna izvukli milijarde eura sa svojih bankovnih računa. Procjenjuje se da se posljednjih tjedana dnevno iz banaka povlačilo oko milijardu eura, dok je prije taj iznos bio između 200 i 300 milijuna.

Zabrinuta zbog povlačenja novca, grčka središnja banka zatražila je u nedjelju od guvernera ECB-a da postojeću liniju hitnih kredita (ELA) od 89 milijarda eura poveća za šest milijarda kako bi održala likvidnost bankarskog sustava.

Unatoč riziku od kolapsa banaka, ECB je u nedjelju izvijestila da neće povećati razinu hitnih pozajmica Grčkoj, što je dodatni pritisak na grčke banke koje su posljednjih nekoliko tjedana preživljavale upravo zahvaljujući postupnom povećanju financijskih sredstava od strane ECB-a.

"Središnja banka Grčke zatražila je šest milijardi eura u sklopu ELA-e", rekao je izvor. "Taj je prijedlog poslan ECB-u potpisao guverner centralne grčke banke", dodao je. "Nakon poziva na referendum i prekida pregovora, nije se moglo učiniti ništa drugo osim onoga što se dogodilo", dodao je.

Kako bi to moglo uzdrmati ionako poljuljani grčki bankarski sustav, grčki premijer Aleksis Cipras u nedjelju je objavio da banke u ponedjeljak neće raditi, a vlada je uvela i kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja povlačenja novca iz banaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene