Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Atena: Mesić na kulturnoj konferenciji jugoistočne Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici zemalja jugoistočne Europe, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, raspravljaju u Ateni o važnosti vodenih puteva u razvoju i širenju kulture, na šestoj po redu regionalnoj kulturnoj konferenciji.

Ovaj skup pod nazivom "Međukulturni susreti pomorskih, riječnih i jezerskih putova jugoistočne Europe" organizirali su UNESCO i Vijeće Europe.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Uvjeti i sigurnost Ministar Grlić Radman nakon posjeta navijačima u zatvoru: "Bilo je dirljivo. Djelovali su zbunjeno, nisu ni svjesni situacije" Požar u Grčkoj Izvan kontrole Vatrena stihija u Grčkoj: Požar opet buknuo, pomoć šalje i Hrvatska

Otvarajući plenarnu sjednicu, domaćin skupa grčki predsjednik Karolos Papoulias rekao je da se tekovine civilizacije moraju sačuvati kako bi ih mogli ostaviti novim generacijama.

Sudionici skupa istaknuli su da su vodeni putovi uvijek bili kanal komunikacije među narodima u regiji kojima su se razmjenjivali roba, ideje i inovacije.

Voda je unaprijedila bogatu povijesnu i kulturnu baštinu regije, koja je stoljećima raskrižje kultura i religija, veza između Istoka i Zapada.

"Hrvatska veoma dobro razumije značaj međukulturnog dijaloga. Naša recentna povijest samo je dodatan poticaj da širimo putove dijaloga, s uvijek jednim jedinim ciljem - izgradnja porušenih mostova koji su u službi stvaranja trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima," rekao je predsjednik Mesić u svom govoru na skupu.

Kao što je nekad kultura putovala drevnim morskim i riječnim putovima, tako danas opasnosti ne poznaju granice, kazao je Mesić, ističući da su mora, rijeke i jezera pred velikom opasnošću, ugrožena i opterećena razvojem koji se nerijetko ponaša kao "žderač prostora i voda".

Mesić je pozvao na uspostavu izravne međupovezanosti između razvoja i zaštite okoliša "jer ako uništimo okoliš, razvoj postaje besmislen".

Govoreći o dijalogu rekao je da je dijalog profita nažalost nerijetko mnogo jači i iskreniji od dijaloga kultura.

"Apetiti i agresivnost profita proporcionalni su ljepoti i vrijednosti baštinjenoga".

Hrvatski je predsjednik na kraju svog izlaganja rekao da prostori vode kojima raspolažemo nisu bezgranični, a da je vrijeme koje imamo na raspolaganju da ih očuvamo donošenjem pravih odluka i provođenjem odlučnih akcija više nego ograničeno.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da bogatstvo kulturne baštine ne priznaje državne granice, a da se isto odnosi na prirodna bogatstva područja i vodene tokove.

"Tema ovog summita, koje ujedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu, ukazuje na njihovu međuovisnost ... potreban je pažljiv pristup i odgovorna suradnja", kazao je Vujanović.

Vodeni putevi kao izvor vječnog života pozivaju čovječanstvo da ih zaštiti i očuva, a zato su potrebni novi mehanizmi suradnje, izjavio je glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

"Kulturni koridori trebali bi pomoći u izgradnji, a u nekim slučajevima i obnovi solidno izgrađenih mostova suradnje u bliskoj budućnosti, kako unutar tako i izvan naše regije", rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić, ističući da to treba biti temelj nastavka procesa pomirbe u regiji.

Tadić je iskoristio svoje obraćanje sudionicima skupa da spomene Kosovo i za njega još uvijek neriješen status Kosova bez obzira na proglašenu neovisnost i međunarodno priznanje od svakim danim sve više država.

Tadić još traži "povijesni kompromisni sporazum s kosovskim Albancima", koji će onda cijelo susjedstvo uvesti u EU.

Hrvatski predsjednik sastat će se na marginama skupa sa domaćinom, grčkim predsjednikom, a vjerojatno i sa glavnim direktorom UNESCO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene