Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronautkinja uhićena zbog pokušaja otmice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronautkinja je vozila oko 1500 kilometara i prerušila se kako bi se suočila sa ženom za koju je smatrala da ima vezu sa svemirskim pilotom u kojeg je ona zaljubljena. Uhićena je zbog pokušaja otmice.

Kapetanica američke mornarice, 43-godišnja Lisa Nowak, koja je prošle godine u srpnju bila članica svemirske misije na međunarodnoj svemirskoj letjelici, optužena je i za pokušaj pljačke i uništavanje dokaza. Nakon uhićenja Lisa se odrekla prava na jamčevinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija se nije oglasila Ima li to veze s otmicom u Beogradu: U Sarajevu pokušali oteti dječaka?! Slika nije dostupna Manijak u Beogradu VIDEO Snimljen u pokušaju silovanja - Djevojku napao s leđa!

Iz policije kažu kako je Lisa vozila iz njezinog doma u Houstonu do Orlanda kako bi se suočila sa Colleen Shipman. 

Nowak je vjerovala da je Shipman u vezi sa mornaričkim zapovjednikom William Oefeleinom za vrijeme njihovog posljednjeg zajedničkog puta Discoveryjem na svemirsku postaju u prosincu prošle godine. 

Lisa je rekla policiji kako je njezina veza s Oefelein ' više od poslovne, ali i nešto manje od romantične veze'. Nešto kasnije policija je u njezinom automobilu pronašla ljubavna pisma upućena Oefeleinu.

NASA-in glasnogovornik James Hartsfield izjavio je kako njezin status za sada ostaje nepromjenjen. 

'Što će se dalje događati ne bi nagađao', rekao je Hartsfield. Nadodao je i kako se ne može sjetiti posljednjeg puta kada je bio uhićen neki astronaut, pa pravila za takve slučajeve i nisu jasno određena. 

Kada je saznala da je Shipman na putu za Orlando iz Houstona, odlučila se suočiti sa svojom suparnicom. Najnevjerojatnije je da je Lisa obukla pelene, kako za vrijeme puta ne bi morala stajati zbog obavljanja nužde. 

Astronauti pelene nose za vrijeme slijetanja i polijetanja na svemirske misije. 

Lisa je imala na sebi i periku. Nakon slijetanja ušla je u autobus koji vozi od piste do parkirališta u kojem je bila i Shipman. Colleen je kasnije izjavila policiji kako joj se činilo da je netko slijedi, pa je požurila do automobila i zaključala se unutra. 

Nowak joj je pokucala na prozor, pokušala otvoriti vrata i tražila da je poveze. Colleen je to odbila, ostala je zaključana, ali je malo spustila prozor nakon čega je Nowak počela plakati, no u isto vrijeme posprejala je unutrašnjost automobila suzavcem. 

Shipman je uspjela umaknuti i pozvati policiju. 

Policija je nakon dolaska vidjela Nowak kako odbacuje periku i pištolj. Naknadno su kod nje pronašli i metalni kovčeg, kuhinjski nož, gumenu cijev, 600 dolara i vreće za smeće. U automobilu je Lisa imala i rukavice od lateksa, i ispise mailova koje su izmjenivali Shipman i Oefelein. Pronašli su i pismo prema kojem se jasno vidi koliko je Lisa bila zaljubljena u gospodina Oefelein. 

Nowak je policiji rekla kako je samo htjela prestrašiti Shipman i popričati s njom, te kako joj nije htjela nauditi. 

'Ako samo želite razgovarati s nekim ne trebate periku, pištolj, nož ili papreni sprej', izjavila je glasnogovornica policije u Orlandu, Barbara Jones. 'Ovo je zaista tužno, našla se u situaciji kada će se suočiti s veoma tužnih optužbi'. 

Ukoliko bude osuđena za pokušaj otmice mogla bi u zatvoru provesti i cijeli život. 

Oefelein i Shipman nisu odgovarali na pozive novinara nakon ovog nemilog događaja.

Prema podacima kojima raspolaže NASA, Lisa je udata i ima troje djece. Za vrijeme trinaestodnevne misije u svemiru, radila je na popravcima ISS-a za vrijeme tri svemirske šetnje.  

Oefelein nije oženjen, ali ima dvoje djece. Pilot je Discoveryja i bio je na posljednjoj misiji u prosincu. 

Nowak i Oefelein oboje subili u svemiru, zajedno su bili na pripremema, ali nikada nisu zajedno bili na misiji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene