Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronautkinja puštena iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka astronautkinja Lisa Nowak, koja je navodno pokušala oteti ženu upletenu u bizarni ljubavni trokut s drugim astronautom, optužena je za pokušaj ubojstva s umišljajem i oslobođena uz jamčevinu.

Prvotno je Nowak u utorak izvedena pred sud po optužbama za napad, pokušaj otmice i pokušaj provale u automobil te joj je određena jamčevina od 15.500 dolara. 

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Poslijepodne je po drugi put izvedena pred suca, optužnica je proširena na pokušaj ubojstva a jamčevina je povećana na 25.500 dolara.

Proširenje optužnice obrazloženo je činjenicom da je kod Nowak prilikom uhićenje pronađeno oružje - zračni pištolj, čekić i nož.

Oslobođena je uz jamčevinu i obvezu nošenje GPS lokatora, a zabranjeno joj je približavanje žrtvi napada, inženjerki u NASA-i Collen Shipman.

Priča o ljubavnom trokutu u kojem je dvoje astronuata "space
shuttlea" u utorka navečer je bila hit tema najgledanijih američkih TV mreža.

Mnoge TV postaje napravile su posebne emisije o tom događaju, incident koji se dogodio u ponedjeljak u zračnoj luci Orlanda na Floridi opisivan je do nasitnijih detalja, u studio su dovođeni najrazličitiji sugovornici od bivših astronauta, psihologa do prijatelja Nowakove iz osnovne škole.

Satnica Lisa Nowak (43), udana i majka troje djece, u ponedjeljak je na parkiralištu aerodroma u Orlandu napala sprejem nadražljivcem Colleen Shipmann i na silu pokušala ući u njezin auto.

Prema policijskom izvješću, Nowak, koja je u srpnju 2006. bila član posade raketoplana Discovery, i Shipman, su obje bile "u vezi" s astronautom Williamom Oefeleinom (41), po činu kapetanom fregate u Ratnoj mornarici.

Kada je saznala da njezina suparnica leti iz Teksasa za Floridu, Nowak je u ponedjeljak odlučila odvoziti tu udaljenost od 1.600 km - od svog doma u Houstonu, Teksas, do međunarodnog aerodroma u Orlandu - kako bi presrela Shipman i odgovorila je od veze s Oefeleinom, kazala je za policijsko izvješće.

Kako ne bi gubila vrijeme na zaustavljanje, tijekom 14 sati vožnje nosila je pelene za odrasle, kakve koriste astronauti tijekom polijetanja i slijetanja "shuttlea", a za prerušavanje je koristila velike crne naočale i baloner.

Na aerodromu je pratila Shipman u autobusu i do njezinog automobila, no ona je postala sumnjičava, požurila ispred i zaključala se u auto. 

Nowak je lupala po staklu da joj otvori, tražila da je poveze ili
posudi mobitel, a Shipman je malo spustila staklo, tek kada je Nowak počela plakati.

Napadačica je tada kroz otvor našpricala sprej nadražljivac, a
Shipman se odvezla do prvog policajca i prijavila napad.

Prilikom uhićenja kod Nowakove je u torbi pronađen zračni pištolj, čekić, nož, gumeno crijevo, velika vreća za smeće a u njezinom autu pelene, gumene rukavice, karta puta od Houstona do Orlanda, e-mail poruke Shipmanove Oefeleinu, njezino ljubavno pismo astronautu i upute za nalaženje kuće Shipmanove na Floridi, navedeno je u policijskom izvještaju.

Oefelein (41), koji je pilotirao raketoplanom Discovery na
posljednjoj misiji u prosincu 2006., neće davati komentare o slučaju, rekla je glasnogovornica NASA-e Eileen Hawley.

Nowak, stručnjak za robotiku koja je na misiji 2006. upravljala
robotskom rukom "space shuttlea" trebala je biti na idućoj misiji programa, čije je polijetanje zakazano za 15. ožujka.

Glasnogovornica NASA-e je kazala kako je Nowakovoj odobren odmor od 30 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene