Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronautkinja će biti optužena i za pokušaj ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka astronautkinja Lisa Nowak, koja je napala suparnicu u borbi za naklonost pilota Space Shuttlea, optužena je za pokušaj otmice pred okružnim sudom u Orlandu na Floridi, a najavljena je i optužnica za pokušaj ubojstva.

Satnica Lisa Nowak (43), udana i majka troje djece, izvedena je u utorak pred sud u Orlandu koji joj je odredio jamčevinu od 15.500 dolara, naredio nošenje GSP uređaja za satelitsko lociranje, i zabranio približavanje okrugu Orange, gdje živi Colleen Shipmann.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

No, Nowak će ipak ostati u zatvoru jer se priprema i optužnica za pokušaj ubojstva. Glasnogovornik zatvora u okrugu Orange Allen Moore rekao je da policija u Orlandu prikuplja dokaze za težu optužbu.

- Premda joj je za druge optužbe određena jamčevina, neće biti puštena iz zatvora, rekao je Moore.

Prema policijskom izvješću, Nowak, članica posade raketoplana Discovery u srpnju 2006., bila je kao i Shipman "u vezi" s astronautom Williamom Oefeleinom (41), po činu kapetanom fregate u Ratnoj mornarici.

Kada je saznala da njezina suparnica leti iz Teksasa za Floridu, Nowak je u ponedjeljak odlučila prijeći automobilom tu udaljenost od 1.600 km - od svog doma u Houstonu, Teksas, do međunarodnog aerodroma u Orlandu - kako bi presrela Shipman i odgovorila je od veze s Oefeleinom, kazala je za policijsko izvješće.

Kako ne bi gubila vrijeme na zaustavljanje, tijekom 14 sati vožnje nosila je pelene za odrasle, kakve koriste astronauti tijekom polijetanja i slijetanja "shuttlea", a za prerušavanje je koristila velike crne naočale i baloner.

Na aerodromu je pratila Shipman u autobusu i do njezinog automobila, no ona je postala sumnjičava, požurila je i zaključala se u auto. Nowak je lupala po staklu da joj otvori, tražila da je poveze ili posudi mobitel, a Shipman je malo spustila staklo, navodno, tek kada je Nowak počela plakati.

Napadačica je tada kroz otvor našpricala sprej nadražljivac, a
Shipman se odvezla do prvog policajca i prijavila napad.

Kod uhićenja kod Nowakove je u torbi pronađen čekić, nož, gumeno crijevo, velika vreća za smeće a u njezinom autu pelene, gumene rukavice, karta puta od Houstona do Orlanda, e-mail poruke Shipmanove Oefeleinu, njezino ljubavno pismo fatalnom astronautu i upute za nalaženje kuće Shipmanove na Floridi, navedeno je u policijskom izvještaju.

Oefelein (41), koji je pilotirao raketoplanom Discovery na
posljednjoj misiji u prosincu 2006., neće davati komentare o slučaju, rekla je glasnogovornica NASA-e Eileen Hawley.

Glasnogovornica nije željele reći hoće li NASA provesti neke
disciplinske mjere prema Nowak ili drugima iz "astronautskog trokuta".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene