Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istjecanje amonijaka

Astronauti izašli iz stanice kako bi otklonili kvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Chris Cassidy i Tom Marshburn danas su izlašli iz Međunarodne svemirske postaje da bi otklonili kvar zbog kojeg na ISS-u curi amonijak.

Dvojica astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS) u subotu su u na brzinu organiziranom izlasku u svemir pokušali riješiti curenje amonijaka iz rashladnog sustava jedne od solarnih ploča koje osiguravaju električnu energiju za postaju koja orbitira oko Zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Novosti' s ISS-a VIDEO Kako izgleda kad se rasplačete u svemiru Slika nije dostupna Poznati astronaut Uskrs u svemiru: 'Nemojte im reći da sam donio pisanice'

>> FOTO Pogledajte kako počinje zora na Zemlji

Astronauti su s ploče uklonili jedan panel, postavili zamjensku pumpu i dodali novi amonijak za rashlađivanje. Posada ISS-a uočila je u četvrtak mlaz malih, zamrznutih pahulja amonijaka kako izlazi iz sustava rashlađivanja izvan postaje, objavila je NASA.

Voditelji misije pregledali su slike i podatke te odlučili u subotu ujutro van postaje poslati dva američka astronauta, 43-godišnjeg Chrisa Cassidyja i 52-godišnjeg Toma Mashburna, kako bi pokušali zamijeniti pumpu na rashladnom sustavu. "Posada nije u opasnosti, a postaja nastavlja normalno raditi", kaže se u izjavi NASA-e.

Amonijak se koristi za rashlađivanje električnih sustava koji neovisno upravljaju svakom od osam ploča solarnih panela postaje. Izlazak u svemir izravno je prenosila NASA TV na svojim interentskim stranicama. (T.V./T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene