Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstveni eksperiment

Astronaut Scott Kelly vratio se na Zemlju, njegov povratak iznimno je važan za NASA-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon godine dana u Svemiru na Zemlju su se vratili američki astronaut Scott Kelly i njegov ruski kolega Mihail Korinenko. Sada kreće poseban period za NASA-ine znanstvenike koji će pažljivo proučavati upravo Scotta i njegovog jednojajčanog brata blizanca, također astronauta, koji je cijelo to vrijeme bio na Zemlji.

Američki astronaut Scott Kelly i njegov ruski kolega Mihail Korinenko uspješno su se vratili na Zemlju nakon godine provedene u Svemiru. Istina je da je u svemiru do sada već boravio veliki broj astronauta i kozmonauta, no Scott Kelly je bitan jer ima jednojajčanog brata blizanca Marka Kellyja, također astronauta, koji je za razliku od njega čitavo vrijeme bio na Zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brat blizanac na Zemlji NAKON 'GODIŠNJEG' U SVEMIRU Za ovog čovjeka prava 'zabava' tek počinje Slika nije dostupna Bolje razumijevanje NASA provodi jedinstveni eksperiment s identičnim blizancima

Kada se vrati u SAD, znanstvenici će Scotta podvrgnuti čitavom nizu testiranja i on će im poslužiti kao referentna točka za usporedbu, što dosad nikad nije bio slučaj ili mogućnost. Na taj način će znanstvenici lakše uvidjeti koje promjene su nastupile na tijelu, gdje i u kojem obimu.

 

VIDEO: NASA provodi jedinstveni eksperiment s identičnim blizancima

Njegova misija za NASA-u stoga je bitna jer se nadaju da će sada moći steći uvid u to što produženi boravak u svemiru radi ljudskom tijelu - utjecaj na vid čovjeka, čovjekov imunološki sustav, bakterije u crijevima, gubitak mišića i gustoće kostiju, mentalno zdravlje i druge zdravstvene aspekte. Rezultati istraživanja mogli bi se pokazati kao ključna stvar u slanju ljudi na Mars.

 

Tek nakon odrađenih testiranja i analiza znanstvenici će moći s određenom sigurnošću donijeti konkretne zaključke, i naravno, o tome obavijestiti ostatak svijeta.

Scott Kelly osim što će doprinjeti znanosti, ovim je boravkom u svemiru ujedno postavio i američki rekord kao astronaut s naduljim boravkom u svemirskom okolišu (ukupno ima uknjiženih preko 500 dana u svemiru).

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene