Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti čovjek na Mjesecu:

"Znam da vanzemaljci nisu bili na Zemlji, a evo i zašto..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
On je proveo 60 dana u svemiru, a od toga je 10 sati i 26 minuta proveo na Mjesecu i u Zemljinoj orbiti. Alan Bean danas ima 85 godina, a 1969. bio je astronaut na drugoj misiji na Mjesecu i četvrti čovjek koji je hodao po njegovoj površini.

Alan Bean jedan je od tri pilota broda Apolla 12 koji je krenuo na svemirsko putovanje 14. studenog 1969. godine i deset dana kasnije stigao na Mjesec. Bean kaže da nikada nije čuo astronauta da kaže kako želi otići na Mjesec da može pogledati Zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krivac - Mjesec NIJE NEMOGUĆE Dan od 25 sati? Doznajte kada bi se to moglo dogoditi Slika nije dostupna Pogled s Mjeseca BOLJA OD 'BLUE MARBLE' NASA objavila spektakularnu fotografiju Zemlje

"Svi mi smo željeli vidjeti kako izgleda Mjesec izbliza, ipak za većinu nas, najupečatljiviji prizor nije bio na Mjesecu, već je to bio naš lijepi bijelo-plavi dom, koji se veličanstveno okretao oko sunca, sam u prostranom svemiru", priča.

ISKUSTVA ASTRONAUTA

Piloti Apolla 12 su nedvojbeno imali iznimno iskustvo iako se kaže da je to bio malen korak za čovjeka, a velik za čovječanstvo. Astronaut Bean je tako uz veliko znanje i jedinstveno iskustvo razvio zanimljive teorije o životu vanzemaljaca.

"Ne vjerujem da je itko iz svemira ikad posjetio Zemlju", Bean je rekao u intervjuu za News.com.au.

"Jedan od razloga zašto ne vjerujem da su bili ovdje jest zato što su civilizacije koje su naprednije ujedno altruističnije i prijateljski raspoložene - poput Zemlje koja je bolja nego je bila - tako da bi da su i došli rekli: 'dolazimo u miru te znamo zahvaljujući našim istraživanjima da imate rak koji ubija ljude, mi smo riješili taj problem prije 50 godina, ovo je aparat koji stavimo na prsa bolesnika i koji ga potom izliječi, mi ćemo vam pokazati kako ga napraviti''', objašnjava.

Dodao je da ćemo tako i mi raditi, recimo za tisuću godina, kada budemo mogli ići do drugih zvijezda i planeta.

Alan Bean kaže da nema sumnje da nismo sami u svemiru.

"Postoje milijarde zvijezda, a te zvijezde imaju planete oko sebe, oko tolikog broja zvijezda mora postojati određen broj planeta na kojima ima života", vjeruje.

"Neki od tih planeta izgledaju kao što je bio život na Zemlji prije 100 tisuća godina, neki od njih su na našoj razini sada, a neki su vjerojatno puno ispred nas, pa i 10 tisuća godina u budućnosti!", dodaje.

Alan Bean je od početka 80-ih umirovljeni astronaut NASA-e, a iz astronatutske karijere je otišao u umjetničke vode. Kroz svoje slike prikazuje razna iskustva astronauta, pa i svoja osobna, koji su hodali po Mjesecu. Tema je uska, ali je izvor neprekinute inspiracije te Bean kaže kako ni za 185 godina ne bi iscrpio sve ideje koje ima na tu temu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene